Руџеро Леонкавало

Руџеро Леонкавало 8 мај 1858 - 8 август 1919 бил италијански композитор, претставник на веристичкиот правец во италијанската музика[1].

Руџеро Леонкавало

Негово значајно дело е операта Палјачи, која зборува за животот на една патувачка уметничка дружина[2].

Наводи

уреди
  1. „Ruggero Leoncavallo“. Архивирано од изворникот на 2021-03-08. Посетено на 2021-02-03.
  2. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2018-08-07. Посетено на 2021-02-03.