Никос Захаријадис

грчки политичар

Никос Захаријадис (Одрин, 27 април 1903 - Сургут, 8 август 1973) бил генерален секретар на Комунистичката партија на Грција од периодот од 1931 година до 1957 година.

Никос Захаријадис
Фотографија на Захаријадис
Роден(а)27 април 1903(1903-04-27)
Одрин, Османлиско Царство
Починал(а)1 август 1973(1973-08-01) (возр. 70)
Сургут, Руска СФСР, Советски Сојуз
ПочивалиштеАтина
Никос Захариадис, претседател на Врховниот воен совет на ДАГ