1927 во архитектурата

Во 1927 година во архитектурата се случиле некои значајни настани.  

Години во архитектурата
Поврзани теми од периодот

НастаниУреди

  • 11 јули – Јеричовскиот земјотрес уништува или оштетува многу џамии и други објекти во Палестина.
  • Отворањето на Бахметевската гаража во Москва, дизајнирана од страна на Константин Мелников и Владимир Шуков, го означува почетокот на мелниковската "златна сезона", дизајнирајќи над десет згради во една година, вклучувајќи ги Клубот на фабриката Каучук, Русаковскиот дом на културата, Клубот на фабриката Свобода и неговиотот дом во Москва. Овие објекти биле завршени во 19281929.
 
Мелников стои пред неговата завршена градба
 
Шкотскиот национален воен споменик

ГрадбиУреди

ОтворениУреди

ЗавршениУреди

Награди и признанијаУреди

РодениУреди

ПочинатиУреди

НаводиУреди

  1. Harrison, Laura Soullière (2001-02-26). „The Ahwahnee Hotel“. Architecture in the Parks: A National Historic Landmark Theme Study. National Park Service – Department of the Interior. Архивирано од изворникот на 2006-07-16. Посетено на 2006-07-07.
  2. „Mimar Kemaleddin: Tarihin dönüm noktalarında bir mimar“ (турски). arkitera. 2008-01-25. Посетено на 2013-02-26.