Кралски златен медал

Кралскиот златен медал (англ. Royal Gold Medal) е награда за архитектура што секоја година ја доделува Кралскиот институт на британските архитекти во име на британскиот монарх за значајни придонеси во архитектурата на меѓународната сцена.

Наградата за првпат е доделена во 1848 г. на Чарлс Роберт Кокерел, а меѓу лауреатите спаѓаат некои од најзначајните архитекти на XIX и XX век, вклучувајќи ги Гајлс Гилберт Скот (1925), Френк Лојд Рајт (1941) и Ле Корбизје (1953). Освен архитекти, наградата ја имаат добиено и двајца инженери: Ове Аруп (1966) и Питер Рајс (1992). Во 1999 г. медалот е доделен на градот Барселона (Шпанија).

Медалот се доделува врз основа на целокупниот опус на архитектот наместо за поединечни дела.

Добитници

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Добитник за 2007 г. Архивирано на 11 октомври 2007 г. (англиски)
  2. Добитник за 2006 г. Архивирано на 29 септември 2006 г. (англиски)

Надворешни врски

уреди