Колумбус (англиски: Columbus) е главниот град на американската држава Охајо. Овој град според статистиките во 2007 година, има 747 755 жители, што го прави најголем град во Охајо, и петнаесетти град по број на жители во САД. Се наоѓа во Среден Запад во САД.

Колумбус, Охајо