Британски мандат во Палестина

Британскиот мандат во Палестина е управувањето на Велика Британија со територии на Блискиот Исток односно со денешен Израел, Палестина и Јордан. Ове територии претходно припаѓале на Османлиското Царство, но по првата светска војна, овие територии и биле одземени. Главен град бил Ерусалим.

Mandate for Palestine

1920 – 1948
 


Знаме

Местоположба на Palestine
Главен град Ерусалим
Јазици арапски јазик, англиски јазик, хебрејски јазик
Уредување Неукажано
Историја
 -  Основана 25 April 1920
 -  Преземање на контрола 29 September 1923
 -  Transjordanian independence 25 May 1946
 -  Независност на Израел 14 May 1948