Жолтица (исто така позната како иктерус, од грчкиот збор ίκτερος) се јавува како последица на зголемено ниво на билирубинот во крвта. Се манифестира со пожолтување на склерите, кожата и слузокожата.

Жолтица
Jaundice08.jpg
Жолтица на кожата предизвикана од хепатална инсуфициенција
Класификација и надворешни извори
Специјалностинтерна медицина[*], digestive system surgery[*], ендоскопија, заразна болест[*], хематологија[*], Gastroenterología y Hepatología[*]
МКБ-10R17
МКБ-9782.4
DiseasesDB7038
MedlinePlus003243
MeSHD007565

Постојат повеќе видови на жолтица:

  • прехепатална жолтица (при хемолиза)
  • хепатоцелуларна жолтица (при хепатит, цироза)
  • опструктивна жолтица (при опструкција на жолчните патишта од метастази, жолчни камења)
  • неонатална жолтица.