Хлорометан

хемиско соединение

Хлорометан е органско соединение.

Хлорометан
Назнаки
74-87-3 Н
ChEBI CHEBI:36014
EC-број 200-817-4
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 6327
RTECS-бр. PA6300000
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Colorless gas with a faint sweet odor
Густина 2.22 кг/м3 (0 °C)
Точка на топење
Точка на вриење
5.325 g/l
log P 0.91
Парен притисок 490 kPa (20 °C)
Структура
Геометрија на молекулата Tetrahedral
Опасност
NFPA 704
2
4
Температура на запалување {{{value}}}
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Наводи

уреди