Портал:Земјоделство

уреди   

ЗЕМЈОДЕЛСТВО

Traktor.jpg

Земјоделството е процес на производство на храна, храна за животни, влакна и други потребни производи преку одгледување на одредени растенија и домашни животни. Со поимот земјоделие се означува голема група аграрни науки, кои ги проучуваат и иследуваат различни држави на ниво на културно растение - абиотични еколошки услови - биотични еколошки услови. Проичитајте повеќе

уреди   

Избрана статија

Tea leaves steeping in a zhong čaj 05.jpg

Чај (од кин. 茶, chá) е пијалак кој се прави со киснење на преработени листови, пупки или ветки од чајната билка (лат. Camellia sinensis), во врела вода неколку минути. Билката може да се преработува со оксидација, загревање, сушење и додавање на други билки, цветови, зачини и овошки. Четирите главни вида на вистински чај се (од најмногу кон најмалку преработениот): црн чај, улонг, зелен чај и бел чај. Поимот „билен чај“ се однесува на инфузии од овошки или билки (како шипинка, камилица, или џиоагулан) кои не содржат Camellia sinensis . Во оваа статија се зборува само за приготвувањето и употребата на чајот од C. sinensis.

Чајот е природен извор на аминокиселината теанин, метилксантини како кофеинот и теоброминот, и полифенолски антиоксидансски катехини. Речиси воопшто не содржи јаглехидрати, масти или пеотеини. Има разладен, малку нагорчлив и устособирачки вкус. Прочитајте повеќе

уреди   

Дали сте знаеле...

уреди   

Избрана слика

040719 172 dorset marnhull.jpg
Пченично поле
уреди   

Категории

уреди   

Работи кои може да ги направиш

уреди   

Поврзани портали

уреди   

Земјоделство на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)