Трактор e возило на моторен погон конструирано да влече, потиснува или да носи дополнителна алатка, односно да служи за погон на таквите алатки или за влеча на приклучни возила.

Трактор со прикачена балирка за жнеење во Драчево

Тракторскиот приклучок e алатка што се заменува за обавување на земјоделски и други видови на работа, кои се влечат, буткаат или носат.

Тракторите претсавуваат универзални машини на кои можат да се приклучат различни дополнителни уреди, како што се плуг, цистерни за наводнување, приколки и слично. Се делат по нивната големина и сила. Најсилните модели достигнуваат моќ и до 300 коњски сили. Освен за работа во полето, модерните трактори се користат и за транспорт, при што достигнуваат брзина и до 60 км/ч на час, но постојат и модели чија максимална брзина е дури 80 км/ч. Брзината на тракторите е ограничена во зависност од нивната конструкција, големата маса како и тркалата и пред сè најмногу од причина што имаат недостаток на амортизери на задната оска. Познати поризводители на трактори се: Фендт, Џон Дере, Стејер, НуХоланд, Зетор, Фергусон, ИМТ, Касе, Урсус итн. Други познати производители низ историјата: Чемберлен (Австралија), Ламбурџини (Италија).

Галерија

уреди

Надворешни врски

уреди