Теобромин

хемиско соединение

Теоброминот е алкалоид од какаовото дрво. Го има и во чоколадото. Оваа супстанција е причина за смрт или разболување на домашните миленици. 99% од домашните миленици се алергични на оваа супстанција, затоа не смеат кучињата, мачките, глувците и др. да внесуваат слатка храна во организмот. Причината на оваа алергија кај домашните миленици сѐ уште не е јасна.

Теобромин
Theobromin - Theobromine.svg
Theobromine3d.png
Систематско (IUPAC)
3,7-dimethyl-2,3,6,7-tetrahydro-1H-purine-2,6-dione
Клинички податоци
Начин на издавање
  • Uncontrolled substance
Начин на
примена
Oral
Фармакокинетички податоци
Метаболизамцрнодробен demethylation and oxidation
Полувреме на елиминација7.1 +/- 0.7 hours
ЕкскрецијаRenal (10% unchanged, rest as metabolites)
Назнака
CAS-број83-67-0
ATC кодC03BD01 R03DA07
DrugBankDB01412
ChemSpider5236 Yes check.svgОк
UNIIOBD445WZ5P Yes check.svgОк
ChEBICHEBI:28946
ChEMBLCHEMBL1114 Yes check.svgОк
Синонимиxantheose
diurobromine
3,7-dimethylxanthine
Хемиски податоци
ФормулаC7H8N4O2
Моларна маса180.164 g/mol
  (провери)