Ксантин

хемиско соединение

Ксантинот е пуринска база присутна во повеќето човечки ткива и течности и во другите организма. Некои благи стимуланси се деривати на ксантинот, вклучувајќи ги кофеинот и теоброминот.

Ксантин
Xanthin - Xanthine.svg
Xanthine-3D-balls.png
Назнаки
69-89-6 Yes check.svgОк=  Yes check.svgОк
ChemSpider 1151 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
PubChem 1188
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед White solid
Точка на топење
1 g/ 14.5 L @ 16 °C
1 g/1.4 L @ 100 °C
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи