Печалбар

лице кое мигрира поради наоѓање работа
(Пренасочено од Печалбарство)

Печалбар (арх. гурбетчија) или мигрантски работник е лице кое мигрира во својата матична земја или надвор од неа за да работи. Печалбарите обично немаат намера да останат трајно во земјата или регионот во кој работат.

Печалбари во Калифорнија (1935)
Млад маж печалбар носи облека со африкански вез на главата за продажба

Печалбарите кои работат надвор од нивната матична земја се нарекуваат и странски работници. Тие исто така може да бидат наречени и иселеници или гастарбајтери, особено ако биле испратени или поканети да работат во земјата домаќин пред да ја напуштат матичната земја.

Меѓународната организација на труд проценува дека во 2014 година имало 232 милиони мигранти ширум светот кои биле надвор од нивната матична земја најмалку 12 месеци и околу половина од нив се проценува дека се економски активни (т.е. се вработени или бараат работа).[1] Некои земји имаат милиони работници мигранти. Некои печалбари се илегални имигранти. Некои се робови.

Дефиниции

уреди
 
„Печалбар“ од Дејвид Шенкбоун

Конвенцијата на ООН за заштита на правата на сите мигранти и членови на нивните семејства[2] ги дефинира печалбарите на следниов начин:

The term "migrant worker" refers to a person who is engaged or has been engaged in a remunerated activity in a State of which he or she is not a national.

Конвенцијата е ратификувана од Мексико, Бразил и Филипините (како и многу други нации кои обезбедуваат странска работна сила), но не е ратификувана од САД, Германија и Јапонија (и други нации кои примаат работна сила од странство).

Гастарбајтерите можат да го дефинираат нивниот статус во нивната земја домаќин со одредена програма за гастарбајтери.

Светски перспективи

уреди

Околу 14 милиони странски работници живеат во САД, што привлекува најголем дел од своите имигранти од Мексико, вклучувајќи 4-5 милиони работници без документи. Се проценува дека околу 5 милиони странски работници живеат во Северозападна Европа, половина милион во Јапонија и околу 5 милиони во Саудиска Арабија. Споредлив број на зависни лица ги придружуваат меѓународните работници.[3]

Американски континент

уреди

Канада

уреди

Странските државјани се примаат во Канада на привремена основа ако имаат студентска виза, бараат азил или под посебни дозволи. Најголемата категорија сепак се нарекува Програма за привремени печалбари (ПППК), според која работодавците работниците ги носат во Канада за специфични работни места.[4] Во 2006 година, во Канада имало вкупно 265,000 странски работници. Меѓу оние на работоспособна возраст, има зголемување од 118% во однос на 1996 година. До 2008 година, приемот на непостојани имигранти (399,523, од кои мнозинството се привремени печалбари), го надмина приемот на постојани имигранти (247,243).[5] За да се вработат странски работници, канадските работодавци мора да стекнат проценка на влијанието на пазарот на трудот спроведена од Канада за вработување и социјален развој.

Од 60-тите години на минатиот век, земјоделците во Онтарио и другите провинции исполнуваат некои од нивните сезонски потреби за работна сила ангажирајќи привремени работници од карипските земји и, од 1974 година, од Мексико, во рамките на Канадската програма за сезонски земјоделски работници (КПСЗР). Оваа федерална иницијатива овозможува организиран влез во Канада на квалификувани земјоделци од ниско до средно ниво до осум месеци годишно за да се пополни недостатокот на работна сила на канадските фарми за време на главните периоди на садење, култивирање и берба на одредени земјоделски производи. Програмата се спроведува заеднички со владите на Мексико и учесниците на карипските држави, кои врбуваат работници и назначуваат претставници во Канада да помагаат во работењето на програмата.[6]

Неземјоделските компании во Канада започнале да врбуваат во рамките на програмата за привремени странски работници од проширувањето на програмата за имиграција на сервисот на Канада во 2002 година за мигранти.

Од 2002 година, федералната влада вовела пилот-проекти за ниска вештина. Овој проект им овозможува на компаниите да аплицираат за да донесат привремени странски работници за да пополнат работни места со ниски вештини. Класификацијата на „ниска вештина“ значи дека на работниците не им треба повеќе од средно училиште или две години обука специфична за работа за да се квалификуваат.

Во 2006 година, федералните конзервативци ја прошириго списокот на занимања кои се квалификувани за пилот-проекти за ниски вештина и зголемувајќи ја брзината на обработка на апликациите. [ потребно е цитирање ]

Латинска Америка

уреди

Имигрантите честопати земаат каква било достапна работа и честопати наоѓаат вработување на поле. Работата често се состои од тешка физичка работа, честопати со пониски плати. Во статијата „Мигранти земјоделски работници: Дали владата прави доволно за да ги заштити?“, Од Вилијам Триплет, се вели дека просечниот годишен приход е 7,500 американски долари, а 61% имаат приход под нивото на сиромаштија. Откако го изгубиле својот културен идентитет, имигрантите се обидуваат да најдат начин да ги прехранат своите семејства и да бидат искористени. Триплет исто така вели дека од 1989 година „нивната просечна реална плата на час (во степен на инфлација за долари од 1998) паднала од 6,89$ на 6,18$“ и дека имигрантите страдаат од физичка и економска експлоатација на работното место.[7]

Околу 14 милиони странски работници живеат во САД, од кои најголем дел се од Мексико, вклучувајќи 4-5 милиони работници без документи.

Работници со зелена карта се лица кои побарале и добиле законски постојан престој во САД од владата и кои имаат намера да работат во САД на трајна основа. Програмата за лотарија на имигрантски визи за разновидност на САД (РВ), одобрува до 50,000 имигрантски визи да се даваат секоја година. Ова им олеснува на странските државјани со ниски стапки на имиграција во САД, да добијат шанса да учествуваат во случаен избор за можност за добивање на имиграциска виза.[8]

Азија

уреди

Во Азија, некои земји во Источна и Југоисточна Азија нудат работници. Нивните одредишта се Јапонија, Јужна Кореја, Хонгконг, Тајван, Сингапур, Брунеи и Малезија.

Странски работници од избраните азиски земји, по одредиште, од 2010-11: Во илјадници[9]
Извор на земја
Одредиште     Непал   Бангладеш   Индонезија   Шри Ланка   Тајланд   Индија   Пакистан   Филипини   Виетнам
  Брунеј 2 11 3 1 66 8
  Тајван 76 48 37 28
  Хонгконг 50 3 22 101
  Малезија 106 1 134 4 4 21 2 10 12
  Сингапур 39 48 1 11 16 70 0
  Јапонија 1 0 2 0 9 - 45 6 5
  Јужна Кореја 4 3 11 5 11 - 2 12 9

Кина

уреди
 
„Мингонг“ кој работи во Кина

Генерално, кинеската влада тивко ја поддржува миграцијата како средство за обезбедување на работна сила за фабриките и градежните места и за долгорочни цели за трансформација на Кина од рурална економија во урбана.[10] Некои градови во внатрешноста започнале да им обезбедуваат социјално осигурување на мигрантите, вклучувајќи пензии и друго осигурување. Во 2012 година, во Кина се пријавени 167 милиони работници мигранти, со трендови на работа поблиску до дома во нивната сопствена или соседна провинција, но со пад на платите од 21%. Бидејќи толку многу печалбари се селат во градовите од руралните области, работодавците можат да ги ангажираат да работат во лоши услови за работа за ниски плати. Познато е дека печалбарите во Кина се маргинализирани, особено поради Хику системот, кој го врзува наведениот престој со сите социјални бенефиции.[11][12]

Индија

уреди
 
Заглавени печалбари за време на фазата 4 од COVID-19 пандемијата

Во последните децении има значителен проток на луѓе од Бангладеш и Непал кон Индија во потрага по подобра работа. Истражувачите од Институтот за развој во странство откриле дека овие работници мигранти честопати се предмет на малтретирање, насилство и дискриминација за време на патувањето на нивните одредишта и кога ќе се вратат дома.[13] Жените од Бангладеш се особено ранливи. Овие откритија ја истакнуваат потребата за унапредување на правата на мигрантите, меѓу другото, во врска со здравствениот персонал, полицијата и работодавците.

Индонезија

уреди

Населението во Индонезија, како четврто по големина во светот, придонесува за вишокот на работна сила. Во комбинација со недостаток на работни места во својата земја, ова доведедува Индонезијците да бараат работа во странство. Се проценува дека околу 4,5 милиони работат во странство; 70% од нив се жени: повеќето се вработени во домашниот сектор како собарки и во производствениот сектор. Повеќето од нив се на возраст меѓу 18 и 35 години. Околу 30% се мажи, главно работат во насади, градежништво, транспорт и услужен сектор.[14] Во моментов, Малезија вработува најголем број работници мигранти од Индонезија, проследени од Тајван, Саудиска Арабија, Хонгконг и Сингапур.[15] Ова се официјалните бројки, но реалните бројки можат да бидат далеку поголеми, поради нерегистрираниот нелегален влез на индонезиски работници во странски земји. Тие се склони кон експлоатација, изнуда, физички и сексуални злоупотреби, претрпени од оние кои вршат трговија со луѓе. Пријавени се неколку случаи на злоупотреби врз индонезиски работници мигранти, а некои добиваат светско внимание.

Малезија

уреди

За време на Седмиот план за Малезија (1995–2000), вкупното население на Малезија се зголемило за 2.3% годишно, додека странските жители (не-државјани) сочинуваат 7.6% од вкупното работоспособно население во Малезија, без вклучени илегални странски жители. Во 2008 година мнозинството работници мигранти (1,085,658 или 52.6%) првично потекнувале од Индонезија. Следуваат Бангладеш (316,401), Филипини (26,713), Тајланд (21,065) и Пакистан (21,278). Вкупниот број на печалбари од други земји бил 591,481. Нивното пристигнување, доколку не се контролира, ќе ги намали можностите за вработување на месното население. Сепак, пристигнувањето на печалбарите го зголемило производството на земјата и ги намалило стапките на плати на локалниот пазар на трудот. И покрај придобивките постигнати од земјите испраќачи и примачи, се јавуваат многу проблеми во Малезија. Бројот на работници мигранти во моментов во Малезија е многу тешко да се одреди, иако се познати бројките кои работат легално, со пасош и работна дозвола.

Филипини

уреди

Во 2013 година, Комисијата за филипинци во странство (КФС) проценила дека приближно 10,2 милиони Филипинци работеле или престојувале во странство.[16] Во пописот во 2010 година, околу 9.3% од Филипинците работеле или престојувале во странство.[20]

Повеќе од милион Филипинци секоја година заминуваат да работат во странство преку странските агенции за вработување и други програми, вклучително и иницијативи спонзорирани од владата. Филипинците во странство често работат како лекари, физикални терапевти, медицински сестри, сметководители, информатичари, инженери, архитекти, забавувачи, техничари, наставници, воени службеници, морепловци, студенти и работници за брза храна.[21] Исто така, голем број жени работат во странство како домашни помагатели и старатели.[22] Филипинската администрација за вработување во странство е агенција на Владата на Филипини, одговорна за отворање на придобивките од програмата за вработување во странство на Филипините. Тоа е главната владина агенција доделена да ги следи и надгледува агенциите за вработување на Филипините.

Сингапур

уреди

Уште од крајот на 1970-тите, Сингапур станува една од најголемите земји приматели на мигранти во Југоисточна Азија со 1,340,300 странски работници кои сочинуваат 37% од вкупната работна сила во декември 2014 година.[23][24] Ова е најголемата странска работна сила во Азија како дел од населението. Околу 991.300 странски работници во Сингапур спаѓаат во категоријата неквалификувани или ниско квалификувани. Во 2019 година, во Сингапур имало 322.700 мажи градежни работници и 222.500 жени домашни работници. Многумина доаѓаат од Бангладеш, Индија, Индонезија, Шри Ланка, Филипините или Тајланд. Во 2020 година, е објавено дека од 1,4 милиони странски работници во Сингапур, скоро 1 милион биле со ниско платена, ниско квалификувана работа. Таквите работни места мештаните на Сингапур често ги сметаат за помалку привлечни поради тоа што се валкани, физички напорни и се потенцијално опасни. Набљудувачите, како што е економистката на СКБК банка, Селена Линг, велат дека работниците мигранти се неопходни со оглед на стареењето на работната сила и ниската стапка на плодност.[25] Со цел да се контролира големата количина на овие работници, Сингапур спроведува миграциски политики со визни категории за различни нивоа на вештина.[26] Влезот на странските домашни работници се контролира преку строго спроведување на „политика за минливост на гастарбајтери“. Од работодавачите се бара да објават обврзница од Сингапурски 5,000$ со Владата за да гарантираат враќање на работникот на крајот на нивната двегодишна работна дозвола. Владата го контролира целиот домен на работниците мигранти со овој закон.[27]

Бројот на странски домашни работници (СДР) во Сингапур се зголемил од околу 201,000 во 2010 година на 255,800 во 2019 година или за 27%. Почнувајќи од 2019 година, едно од секои пет домаќинства во Сингапур ангажира собарка. Во 1990 година, односот бил околу 1 на 13, со околу 50,000 слугинки во Сингапур во тоа време.[28] Во Сингапур има докази за двостран проблем: на земјата и требаат странски работници, но не сака да комуницира со нив. Во 2008 година, кога владата се обидела да претвори училиште во студентски дом во Серангун Гарденс, близу 1,500 домаќинства поднеле жалби, бидејќи биле загрижени за ефектите што би ги имале врз нивните имотни вредности. Тие претставувале значително малцинство од 7,000 домаќинства во соседството.[29]

Пандемијата КОВИД-19 доведува до понатамошна загриженост во врска со третманот на работниците мигранти, особено оние во студентските домови.[30] КОВИД-19 во студентските домови забележал побрзо ширење во споредба со остатокот од популацијата во Сингапур.[31] Според министерката за работна сила, Жозефин Тео, приближно 200,000 работници живеат во 43 студентски домови во Сингапур со околу 10 до 20 работници што ја делат секоја соба.[32]

Јужна Кореја

уреди

Како и многу нации, Јужна Кореја започнала како извозник на труд во 60-те години на XX век, пред нејзиниот економски развој во 1980-тите да ја смени во увозник на труд.[33] Во 1993 година, програмата за индустриски приправници е воспоставена за да ги задоволи потребите на работниците мигранти. Таа обезбедувала работа за странци како специјализанти во мали и средни бизниси. Сепак, овие работници се сметале за приправници, а не за службени вработени, така што тие не можат да добијат заштита според корејските закони за работни односи. На 14 февруари 1995 година, „упатствата за заштита и управување со странски индустриски специјализанти“ обезбедиле правна и социјална помош за печалбарите. Законот за вработување на странски работници, во кој се вели дека „на странски работник нема да му се дава дискриминаторски третман со образложение дека е странец“, бил ставен во сила на 16 август 2003 година. Подоцна, во истата година, бројот на работници мигранти се зголемил драматично.

И покрај тоа што има драстичен пораст на работниците мигранти во Кореја и воспоставени се политики за нивна заштита, недостатокот на евтина работна сила ја направи корејската заедница склона кон малтретирање на илегалните работници мигранти и други непристојни практики. Како одговор, корејската влада ја зголеми квотата за печалбари од 5,000 на 62,000 лица во 2013 година.[34] Покрај тоа, на 31 јануари 2013 година, минималната плата за печалбарите се зголемила на 38,880 KRW (1,750 мкд) за осум часа на ден, или месечна стапка од 1,015,740 KRW (45,700 мкд).[35] Воспоставени се програми за заштита на печалбарите и олеснување на нивната интеграција во корејското општество. Програмите спонзорирани од владата како што се „Сејонгхакданг“ (세종 학당), Мултикултурниот центар за родова еднаквост и програма за семејство, Центарот за персонал на министерството за надворешни работи, и Програмата за социјална интеграција на Министерството за правда, обезбедуваат бесплатни часови на корејски јазик за мигрантските работници. Покрај тоа, исполнувајќи ги сите барања на Програмата за социјална интеграција на Министерството за правда, печалбарите можат да аплицираат за корејско државјанство без да полагаат испити за натурализација.

Непрофесионалната виза за вработување Е-9, е лансирана со цел да се вработат странци да работат во полето за рачна работа. Визата е ограничена само на луѓе кои доаѓаат од 15 азиски земји, вклучувајќи ги Филипините, Монголија, Шри Ланка, Виетнам, Тајланд, Индонезија, Узбекистан, Пакистан, Камбоџа, Кина, Бангладеш, Непал, Казахстан, Мјанмар и Источен Тимор.[36] Новата виза, позната како виза Ц-3, е лансирана на 3 декември 2018 година со која се дозволува да се остане во Јужна Кореја до 90 дена во рок на важење на визата до 10 години без ограничувања на бројот на посети на земјата. Визата е специјално дизајнирана за професионалци како лекари, адвокати или професори, дипломирани студенти кои се запишани во четиригодишни плус програми на јужнокорејските универзитети и оние со магистерски студии или докторати од странство. Визата се доделува само на луѓе од 11 азиски земји или Бангладеш, Камбоџа, Индија, Индонезија, Лаос, Мјанмар, Непал, Пакистан, Филипини, Шри Ланка и Виетнам.[37]

Традиционално, се чини дека Јужна Кореја во голема мерка прифаќа етнички Корејци од дијаспората, како што се корејците од Кина и други Азијци.[38] Според системот за дозволи за вработување од 2004 година за регистрација на странски работници, 55% од регистрираните во 2007 година биле етнички Корејци, претежно кинески државјани со корејско потекло. Меѓу оние кои не биле етнички Корејци, повеќето биле Азијци, а најголеми групи биле Виетнамците, Тајланѓаните, Монголците, Индонезијците и Шри Ланќаните. Во 2013 година, имало 479,426 странци кои работеле во Јужна Кореја и поседувале непрофесионални работни визи, а 99% од нив доаѓаат од други азиски земји, од кои етнички Корејци од Кина 45.6%, Виетнамци 11.8%, Индонезијци 5.9%, Узбекистанци 5.1%, етнички Кинези 4.2%, Камбоџанци 4%, Шри Ланќани 3.9%, Тајланѓани 3.9%, Филипинци 3.8% и Непалци 3.3%.[39] Огромно мнозинство странски работници во Јужна Кореја доаѓаат од други делови на Азија, а повеќето доаѓаат од Кина, Југоисточна Азија, Јужна Азија и Средна Азија.[40]

Шри Ланка

уреди

Шри Ланка во моментов е нето имиграциска земја, но сепак во последните години има постепен пораст на имигрантски работници во Шри Ланка кој се совпаѓа со Шри Ланќаните кои ја напуштаат земјата за вработување во странство.[41] Како резултат на тоа, земјата сега преминува од земја што само испраќа работници во странство, во земја што испраќа и прима работници мигранти. Илјадници странски работници се влезени во земјата од други азиски земји за да работат, а од кои 8,000 доаѓаат од Кина и други кои доаѓаат од Непал, Мјанмар, Бангладеш и Индија.[42][43][44] Покрај тоа што легално престојуваат и работат странци во земјата, има и такви на кои им истекле визите или нелегално влегле во земјата. Во 2017 година, имало 793 истраги за неовластени работници во земјата и 392 странски државјани биле отстранети. Бројот на илегални мигранти од Непал кои се кријат во Шри Ланка, го натера Непал да започне истрага во 2016 година, со цел да се справи со илегалното движење на своите граѓани во Шри Ланка.[45] Според проценката на еден министер од Шри Ланка во 2017 година, бројот на странски работници во земјата е 200,000.[46] Сепак, овој број е оспорен. Покрај тоа, има и обвинувања дека во земјата работат 200,000 илегални работници од Кина, Индија и Бангладеш, меѓутоа одредени партии исто така го отфрлија ова тврдење.[47]

Тајван

уреди

Од јуни 2016 година, во Тајван има повеќе од 600,000 работници мигранти кои се распространети во различни сектори на индустријата, почнувајќи од градежни работници, домашни помагачи, фабрички работници и други физички работи. Повеќето од нив доаѓаат од југоисточна Азија.[48]

Тајланд

уреди

Во Тајланд, мигрантите доаѓаат од граничните земји како Бурма, Лаос и Камбоџа. Многумина се соочуваат со тешкотии како што се недостаток на храна, злоупотреба и ниски плати, а нивниот најголем страв е депортацијата. Во Бангкок, Тајланд, многу работници мигранти го посетуваат училиштето „ДЕАР Бурма“ каде учат предмети како што се тајландски јазик, бурмански јазик, англиски јазик, компјутерски вештини и фотографија.[49]

Европа

уреди

Европска Унија

уреди

Во 2016 година, околу 7.14% (15,880,300 луѓе) од вкупното вработување во ЕУ не биле државјани, 3.61% (8,143.800) биле од друга земја-членка на ЕУ, 3.53% (7,741,500) биле од земја што не е членка на ЕУ. Швајцарија 0.53%, Франција 0.65%, Шпанија 0.88%, Италија 1.08%, Велика Британија 1.46% и Германија 1.81%, биле земји каде повеќе од 0,5% од вработените не биле државјани. Велика Британија 0.91% и Германија 0.94% се земји каде повеќе од 0.9% од вработените биле од земји што не се членки на ЕУ. Земји со повеќе од 0.5% вработени кои се од друга земја на ЕУ се Шпанија 0.54%, Велика Британија 0.55%, Италија 0.72% и Германија 0.87%.[50][51]

Неодамнешните проширувања на Европската унија обезбедуваат можности за многу луѓе да мигрираат во други земји на ЕУ за работа. Во проширувањата од 2004 и 2007 година, постојните држави добиваат права да наметнуваат разни преодни аранжмани за ограничување на пристапот до нивните пазари на труд. По Втората светска војна, Германија немала доволно работници, па затоа работниците од другите европски држави биле поканети да работат во Германија. Оваа покана завршила во 1973 година, а овие работници биле познати како Гастарбајтери .

1 март станал симболичен ден за штрајк на транснационалните мигранти. Овој ден ги обединува сите мигранти да им дадат заеднички глас да зборуваат против расизмот, дискриминацијата и исклучувањето на сите нивоа на социјалниот живот. Транснационалните протести на 1 март првично биле иницирани во САД во 2006 година и ги охрабруваат мигрантите во другите земји да се организираат и да преземат активности на тој ден. Во Австрија, првиот штрајк на транснационалните мигранти (Transnationaler Migrant innenstreik ) се одржал во март 2011 година, во форма на заеднички активности, т.е. манифестација, но исто така и во форма на бројни децентрализирани активности.

Финска

уреди

Според финските синдикални организации ФСО (Централна организација на фински синдикати) и Финскиот службен синдикат ФСС, странските работници биле сè повеќе злоупотребувани во градежниот и транспортниот сектор во Финска во 2012 година, во некои случаи пријавувајќи ги часовните плати на пониски од две евра. Бугарите, Косоварите и Естонците, се најверојатни жртви во градежништвото.[52]

Германија

уреди

Во нацистичка Германија, од 1940–42 година, Организацијата Тодт започнала со потпирање на гастарбајтерите, воени стажанти, Зивиларбејтерите (цивилни работници), Остарбејтерите (источни работници) и Хилфсвилиге („доброволци“) работници.

Големата фаза на миграција на работни мигранти во XX век започнала во Германија во текот на 50-тите години на минатиот век, бидејќи суверената Германија од 1955 година поради постојан притисок од партнерите во НАТО попуштила на барањето за потпишување на таканаречениот договор „Анвербе“ (германски: anwerbeabkommen). Првичниот план бил на принцип на ротација: привремен престој (обично две до три години), проследен со враќање на работниците во нивната татковина. Принципот на ротација се покажал како неефикасен за индустријата, бидејќи искусните работници постојано биле заменувани со неискусни. Компаниите побарале закон за продолжување на дозволите за престој. Многу од овие странски работници биле следени од нивните семејства во следниот период и останале засекогаш. До 1970-тите, повеќе од четири милиони печалбари и нивните семејства пристигнале вака во Германија, главно од средоземните земји Италија, Шпанија, поранешна Југославија, Грција и Турција. Од околу 1990 година, доаѓа до распаѓање на Советскиот блок и проширување на Европската унија и гастарбајтерите од Источна Европа во Западна Европа. Понекогаш, земја домаќин поставува програма со цел да покани гастарбајтери, како и Сојузна Република Германија од 1955 до 1973 година, кога пристигнале над еден милион гастарбајтери (германски: Gastarbeiter), претежно од Италија, Шпанија и Турција.

Ерменија

уреди

Главното одредиште за ерменските сезонски работници е Русија. До крајот на 90-тите години од минатиот век, се случил трет огромен бран ерменски емигранти, што однел околу еден милион луѓе. Главното одредиште била Руската Федерација (620,000). Кога Ерменија станала независна (1991 година), бројот на луѓе кои трајно ја напуштиле земјата забавил, додека бројот на сезонски работници мигранти главно се зголемил во Русија.[53] Според студијата спроведена од Министерството за територијален развој и администрација, 95% од сезонските мигранти и 75% од долгорочните мигранти работат во Русија заклучно со крајот на 2018 година, а причината се претпоставува дека е членството во Евроазиска економска унија (ЕАЕУ). Првиот заменик министер за територијална администрација и развој на Ерменија, Ваче Тертерјан, вели:[54]

“We must ensure that our labor force feels comfortable both at home and in EAEU countries,” said Mr. Terteryan, speaking at a meeting of the Advisory Committee on Migration Policy under the UNECE (UN Economic Commission for Europe). “They must also feel comfortable in third countries. The principles of reciprocity in terms of length of service, pay, pensions, medical care and so on should be respected.”

Шведска

уреди

Од декември 2008 година, Шведска има полиберални правила за имиграција на трудот од „трети земји“ - земји надвор од Европската унија (ЕУ) и Европската економска област (ЕЕА) - од која било друга земја во ОЕСР. Воведувањето на имиграција на работна сила водена од работодавачите, мотивирана од потребата да се реши недостигот на работна сила, резултира со голем прилив на мигранти во ниско квалификувани занимања во сектори со вишок на работна сила, на пример, секторите за ресторани и чистење.[55]

Швајцарија

уреди

Потребните услуги за интеграција од страна на државата и општеството на земјите домаќини, но и самите мигранти, се потценети. Трансформацијата на Швајцарија во земја на имиграција не било по забрзаната индустријализација во втората половина на XIX век. Од чисто рурална алпска област, Швајцарија станала европска авангарда во различни индустрии во тоа време, прво во текстилната, а подоцна и во машинската и хемиската индустрија. Од средината на XIX век, особено германските академици и занаетчии, но и Италијанци, кои нашле работа во науката, индустријара, градежништвото и изградбата на инфраструктурата, мигрирале во Швајцарија.[56]

Велика Британија

уреди

Во Обединетото Кралство на работниците мигранти им е забранет третман на Националната здравствена служба освен ако не можат да платат. Нелекуваните болести можат да се влошат, а работниците мигранти можат да умрат од болести што можат да се лекуваат и да останат нелекувани.[57]

Среден Исток

уреди

Во 1973 година, бум на нафтата во регионот на Персискиот Залив (ОАЕ, Оман, Саудиска Арабија, Катар, Кувајт и Бахреин, кои го сочинуваат Советот за соработка во Персискиот Залив), создал невидена побарувачка на работна сила во нафтениот, градежниот и индустрискиот сектор.[58] Развојот барал работна сила. Ова барање го исполниле странските работници, пред сè оние од арапските држави, со подоцнежна промена кон оние од азиските земји.[59] Порастот на животниот стандард за граѓаните на земјите од Блискиот Исток создава и побарувачка за домашни работници во домаќинството.

Од 1970-тите, странските работници станале голем процент од населението во повеќето нации во регионот на Персискиот Залив. Зголемената конкуренција со државјаните во секторот за вработување, заедно со поплаките во врска со третманот на странските работници, доведуваат до зголемувањето на тензиите меѓу домородното и странското население во овие нации.

Дознаките стануваат извонреден извор на надворешно финансирање за земјите кои придонесуваат со странски работници во земјите на ССПЗ. Во просек, најголемите приматели на глобално ниво се Индија, Филипините и Бангладеш. Во 2001 година, 72,3$ милијарди биле вратени како дознаки во земјите од каде потекнуваат странските работници, што е еквивалентно на 1.3% од светскиот БДП. Изворот на приход останува поволен бидејќи дознаките се често постабилни од протокот на приватниот капитал. И покрај променливите во економијата на земјите од ССПЗ, износот на долари во дознаки е обично стабилен.[60]

Трошењето на дознаките се гледа на два начина. Главно, дознаките се испраќаат до семејствата на гастарбајтерите. Иако честопати се насочуваат кон потрошувачка, дознаките се насочени и кон инвестициите. Се гледа дека инвестициите доведуваат до зајакнување на инфраструктурата и олеснување на меѓународните патувања.[60]

Со овој скок на заработувачката, една придобивка што е забележана е подобрувањето на исхраната во домаќинствата на работниците мигранти. Друга придобивка е намалувањето на невработеноста невработеноста.[61]

Во деталните студии на пакистанските мигранти на Блискиот Исток во раните 1980-ти, просечниот странски работник бил на возраст од 25-40 години. 70% биле во брак, додека само 4% проценти биле придружени од семејствата. Две третини потекнувале од руралните области, а 83% проценти биле работници во производството. Во тоа време, 40% од девизните приходи на Пакистан биле од нејзините печалбари.[61]

Домашната работа е најважната категорија на вработување меѓу жените мигранти во арапските држави на Персискиот Залив, како и во Либан и Јордан. Зголемувањето на арапските жени во работната сила и промената на концепцијата за одговорностите на жените, резултира во промена на одговорностите на домаќинствата кон ангажираните домашни работници. Домашните работници вршат низа работи во домот: чистење, готвење, грижа за деца и грижа за стари лица. Заедничките одлики на работата вклучуваат просечна 100-часовна работна недела и практично непостоечка плата за прекувремена работа. Надоместокот се разликува во голема мера според националноста, многу пати во зависност од јазичните вештини и нивото на образование. Ова се гледа со домашните работници од Филипините, кои добиваат повисок надоместок од државјаните од Шри Ланка и Етиопија.[62]

Саудиска Арабија е најголемиот извор на исплати на дознаки во светот. Плаќањата на дознаки од Саудиска Арабија, слично како и другите земји на ССПЗ, пораснале за време на нафтениот бум од 1970-тите и раните 1980-ти, но се намалиле во средината на 1980-тите. Како што паѓааат цените на нафтата, се зголемуваат и буџетските дефицити, а повеќето влади на земјите од ГЦЦ ставаат ограничувања за вработување странски работници. Слабостите во финансискиот сектор и во државната администрација наметнуваат значителни трансакциски трошоци на печалбарите кои ги испраќаат. Трошоците, иако се тешки за проценка, се состојат од плати и зголемено трошење потребно за проширување на образовните и здравствените услуги, домувањето, патиштата, комуникациите и други видови инфраструктура за да се задоволат основните потреби на новодојденците. Странската работна сила значително ја троши заработката од цврстата валута на земјите на ССПЗ, при што дознаките за домашните мигранти во раните 2000-ти година изнесуваат 27$ милијарди годишно, вклучувајќи 16$ милијарди само од Саудиска Арабија. Се покажа дека процентот на БДП што го генерира странската работна сила е приближно еднаков на оној што државата треба да го потроши на нив.[60]

Главната загриженост на развиените земји во врска со имиграционите центри се:[60]

(1) стравот на локалните баратели на работа од конкурентноста од страна на работниците мигранти

(2) фискалниот товар што може да резултира врз даночните обврзници за обезбедување здравствени и социјални услуги на мигрантите

(3) стравот од ерозија на културниот идентитет и проблеми со асимилацијата на имигрантите

(4) национална безбедност.

Во земјите кои произведуваат имигранти, индивидуите со под средно образование, продолжуваат да бидат фискален товар за следната генерација. Квалификуваните работници, сепак, плаќаат повеќе даноци отколку што добиваат за социјалните трошоци од државата. Иселувањето на високо квалификуваните работници е поврзано со недостиг на вештини, намалување на производството и даночни недостатоци во многу земји во развој. Овие товари се уште поочигледни во земјите каде образованите работници емигрирале во голем број откако добиле високо субвенционирано техничко образование.[60]

Од 2007 година, 10 милиони работници од Југоисточна Азија, Јужна Азија или Африка живеат и работат во земјите од регионот на Персискиот Залив.[62] Ксенофобијата кај приемните нации е честопати неконтролирана, бидејќи обилната работа често се доделува само на странски работници. Трудот со иселеници се третира со предрасуди во земјите домаќини и покрај обидите на владата да ги искорени неправилностите и експлоатацијата на работниците. На иселениците им се нудат супстандардни плати и услови за живот и се принудени да работат прекувремено без дополнително плаќање. Што се однесува до повредите и смртта, на работниците или на нивните зависни лица не им се исплаќа должен надомест. Државјанството ретко се нуди и работната сила честопати може да се стекне под законската минимална плата. Странските работници честопати немаат пристап до локалните пазари на труд. Честопати, овие работници се легално приврзани за спонзор/работодавач до завршувањето на нивниот договор за вработување, по што работникот мора или да ја продолжи дозволата или да ја напушти земјата.[58]

Расизмот е распространет кон печалбарите. Со зголемениот број на неквалификувани работници од Азија и Африка, пазарот за странски работници станува порасистички, а опасните или „валканите“ работни места се поврзуваат со азиските и африканските работници означени со терминот „Абед“, што значи темна кожа.[61]

Странските работници мигрираат на Блискиот Исток како договорни работници со помош на системот „ кафала “ или „спонзорство“.[63] Работата на мигрантите е обично за период од две години.[59] Агенциите за вработување во земјите што ги испраќаат се главните придонесувачи на трудот во земјите на ССПЗ. Преку овие агенции, спонзорите мора да платат надомест на регрутерот и да плаќаат за авионски билети, визи, дозволи и плати за вработените. Регрутерите им наплаќаат високи хонорари на потенцијалните вработени за да добијат визи за вработување, во просек од 2,000 до 2,500 долари во земји како Бангладеш и Индија. Споровите за договори се исто така чести. Во Саудиска Арабија, странските работници мораат да имаат договори за вработување напишани на арапски јазик и да ги потпишат и спонзорот и самите тие, за да им се издаде работна дозвола. Со другите земји на ССПЗ, како што е Кувајт, договорите можат да бидат писмени или усни.

Зависноста од спонзор (кафел) природно создава простор за кршење на правата на странските работници.[63] Долгот предизвикува работниците да работат на одредено време без плата, за да ги покријат овие хонорари. Ова ропство ја охрабрува практиката на меѓународна миграција на трудот бидејќи жените во ситуации на сиромаштија се во можност да најдат работа во странство и да ги отплатат своите долгови преку работа.[62] Вообичаено е работодавачот или спонзорот да го задржи пасошот на работникот и другите документи за лична карта како форма на осигурување за износот што работодавачот го платил за работната дозвола и авионскиот билет. Кафелите продаваат визи на странските работници со непишаното правило дека странецот може да работи за друг работодавач освен за спонзорот.

Кога ќе заврши двегодишниот работен период, или со загубата на работното место, работниците мора да најдат друг работодавец подготвен да ги спонзорира или да се вратат во нивната нација на потекло за кратко време. Неуспехот да се стори ова повлекува затворска казна за кршење на законите за имиграција. Заштитата е практично непостоечка за работниците мигранти.[62]

Населението во сегашните држави на ССПЗ пораснало за повеќе од осум пати во текот на 50 години. Странските работници стануваат примарна, доминантна работна сила во повеќето сектори на економијата и владината бирократија. Со зголемувањето на невработеноста, владите на ССПЗ започнуваат со формулирање на стратегии на пазарот на трудот за подобрување на оваа состојба, создавање доволно можности за вработување на државјаните и ограничување на зависноста од иселеничката работна сила. Воведени се ограничувања: систем на спонзорство, вртежен систем на иселеничка работна сила за ограничување на времетраењето на престојот на странците, ограничувања на натурализацијата и правата на оние што се натурализирани, итн. Ова исто така доведува до напори за подобрување на образованието и обуката на државјаните. Локализацијата сепак останува на ниско ниво кај приватниот сектор. Ова се должи на традиционално нискиот приход што го нуди секторот. Долгите работни часови, конкурентното работно опкружување и потребата да се назначат надгледувачи за иселениците, честопати се тешко прифатливи.[59]

Во 2005 година, ниско платените азиски работници организирале протести, некои од нив и насилни, во Кувајт, Бахреин и Катар, поради недобиени плати навреме. Во март 2006 година, стотици градежни работници претежно од јужна Азија престанале да работат и тргнале кон дивеење во Дубаи, ОАЕ, во знак на протест против нивните тешки услови за работа, ниската или одложената плата и општото немање права. Сексуалното вознемирување на домаќинките од Филипини од страна на локалните работодавци, особено во Саудиска Арабија, е сериозен проблем. Во последните години, ова резултира со забрана за миграција на жени под 21 година. Нации како Индонезија забележуваат малтретирање на жени во државите на ССПЗ, со тоа што владата повикала на целосно прекинување на испраќањето на домаќинки.[58] Во земјите на ССПЗ, главната грижа кон странските домашни работници е грижата за децата без посакуван акцент кон исламските и арапските вредности.[62]

Можните случувања во иднина вклучуваат забавување на растот на странската работна сила. Еден придонесувач за ова е драматична промена во демографските трендови. Растечката стапка на наталитет на државјаните во земјите на ССПЗ ќе доведе до поконкурентна работна сила во иднина.[59] Ова исто така може да доведе до пораст на бројот на домородните жени во работната сила.

Обединети Арапски Емирати

уреди

Третманот на работниците мигранти во ОАЕ е споредуван со „модерно ропство“.[64] Работниците мигранти се исклучени од колективните работнички права на ОАЕ, па оттаму мигрантите се ранливи на присилна работа. Печалбарите во ОАЕ не смеат да се зачленат во синдикатите.[65] Покрај тоа, на работниците мигранти им е забрането да штрајкуваат.[66] Десетици работници биле депортирани во 2014 година поради штрајк.[67] Бидејќи печалбарите немаат право да влезат во синдикат или да штрајкуваат, тие немаат средства да ја осудат експлоатацијата што ја трпат. Оние кои протестираат ризикуваат затвор и депортација. Меѓународната конфедерација на синдикати ги повика ООН да ги испитаат доказите дека илјадници мигранти работници во ОАЕ се третираат како робовска работа.[68]

Хјуман Рајтс Воч го привлече вниманието на малтретирањето на работниците мигранти кои се претворени во де факто договорени слуги,[69] по нивното пристигнување во ОАЕ. Конфискацијата на пасошите, иако е незаконска, се случува во голем обем, пред сè на неквалификуваните или полуквалификувани работници.[70] Работниците често работат на силна топлина со температури кои достигнуваат 40-50 °C во градовите во август. Иако се прават обиди од 2009 година да се спроведе правило за попладневна пауза, тие честопати се отфрлаат. Оние работници кои добиваат пладневна пауза често немаат соодветно место за одмор и имаат тенденција да бараат олеснување во постројките за автобусите или такси возилата и градините.[71] Преземените иницијативи донесоа огромно влијание врз условите на работниците. Според Хјуман Рајтс Воч, печалбарите во Дубаи живеат во „нехумани“ услови. Ројтерс објави на 22 јули 2020 година, за заедницата на иселениците во Дубаи, која беше погодена главно од економската криза предизвикана од пандемијата на коронавирус во ОАЕ. Се вели дека печалбарите станале мета на финансиски недостиг и натрупување на долгови, принудувајќи многумина да останат неколку дена без храна. Затоа, повеќе од 200,000 работници мигранти од Индија, Филипини, Пакистан и Непал веќе ги напуштија емиратите, како резултат, според Ројтерс.[72]

Саудиска Арабија

уреди

На 4 август 2020 година, Гардијан ја откри гнасната состојба на печалбарите кои се наоѓаат во притворните центри на Саудиска Арабија, кои беа страшно пренатрупани со нехигиенски услови и недостаток на соодветна здравствена заштита. Извештајот исто така откри случаи на физичко малтретирање во имиграциските притворни центри. Во време на зголемена опасност од КОВИД-19, уапсените страдаат од висок ризик на инфекција во преполни институции.[73]

Жени печалбари

уреди

Според Меѓународната организација на трудот, 48% од сите меѓународни мигранти се жени и тие сè повеќе мигрираат за работни цели.[74] Само во Европа има 3 милиони жени печалбари. Во 70-тите и 80-тите години на минатиот век се забележува пораст на жени-мигранти работници во Франција и Белгија. Во Кина, заклучно со 2015 година, една третина од нивните печалбари биле жени,[75] кои се преселиле од руралните градови во поголемите градови во потрага по вработување.[76] Жените мигранти работат во домашните занимања кои се сметаат за дел од неформалниот сектор и немаат одреден степен на регулатива и заштита од владата.[10] Минималните плати и условите за работно време се игнорираат, а понекогаш се и делумно платени. Женските се обично пониско платени од мажите затоа што не се сметаат за примарен извор на приход во семејството.[77]

 
Семејство на земјоделски печалбари, Калифорнија (1936)

Жените мигрираат во потрага по работа од повеќе причини, а најчести причини се економските - платата на сопругот повеќе не е доволна за издржување на семејството. На некои места, како Кина, на пример, брзиот економски раст доведува до нерамнотежа во модернизацијата на руралните и урбаните средини, што ги доведува жените да мигрираат од руралните области во градот за да бидат дел од бранот за модернизација.[76] Други причини го вклучуваат семејниот притисок врз ќерките, на пример, кои се сметаат за сигурен извор на приход за семејството само преку дознаките. Младите девојки и жени се издвојуваат во семејствата дека се работници мигранти затоа што немаат одржлива алтернативна улога што треба да ја исполнат во локалното село.[78] Ако одат на работа во урбаните центри како домашни работници, тие можат да испраќаат дома пари за да им помогнат на нивните помлади браќа и сестри. Многу од овие жени доаѓаат од земјите во развој и се ниско квалификувани.[79] Покрај тоа, жените кои се вдовици или разведени и имаат ограничени економски можности во нивната родна земја, може да бидат принудени да останат надвор од економските потреби. Миграцијата исто така може да биде замена за развод, во некои општества кои не го дозволуваат или одобруваат разводот.[77]

Влијание врз улогите во семејството

уреди

Во однос на мигрантската работна сила, многу жени се преселуваат од поугнетната матична земја во помалку угнетувачка средина каде што имаат вистински пристап до платена работа. Како такво, напуштањето на домот и добивање на зголемена економска независност и слобода ги предизвикува традиционалните родови улоги. Ова може да се види како зајакнување на позицијата на жените во семејството преку подобрување на нивната релативна позиција. Тие имаат поголема моќ во контролирањето на домаќинството затоа што имаат контрола над одреден степен на економски средства. Сепак, ова може да доведе до непријателство меѓу сопругите и сопрузите кои се чувствуваат несоодветни или се срамат од нивната неспособност да ја исполнат својата традиционална улога како лебоносци. Непријателството и незадоволството од сопругот исто така може да бидат извор на семејно насилство.[80] Направени се и студии кои укажуваат на промените во семејните структури како резултат на трудот на мигрантите. Овие промени вклучуваат зголемена стапка на разводи и намалување на стабилноста на домаќинствата. Дополнително, женската мигрантска работна сила е посочена како извор за повеќе егалитарни односи во семејството, опаѓање на моделите на пошироко семејство и повеќе потесни семејства.[77] Исто така, постои ризик за неверство во странство, што исто така ја уништува структурата на семејството.[81]

Истражувачите идентификувале три групи жени кои ги претставуваат димензиите на родовите улоги во Сингапур. Првата група ја сочинуваат сопруги иселеници кои со законите за имиграција честопати се сведуваат на статус на зависна сопруга. Втората група се домаќинки кои ја напуштиле работата со цел да се грижат за децата дома. Иако се од средната класа во Сингапур, тие се заглавени на скоро исто ниво и го делат статусот со третата група, странски домашни работници. Поради глобалното економско преструктуирање и глобалното формирање на град, подвижноста на женските трудови се зголемува. Сепак, тие се контролираат преку строго спроведување и тие се статистички невидливи во податоците за миграцијата. Жените печалбари домаќинки се секогаш стереотипизирани според пол како слугинки и се генерализираат како работници со ниски плати во општеството.[82]

Жени печалбари: Неформален сектор

уреди

Ширењето на глобалниот неолиберализам придонесе за физички раселените луѓе, што во превод значи раселени работници, ширум светот. Поради националниот и транснационалниот економски притисок и повлекување на миграцијата, растечкиот број жени-мигранти се наоѓаат вработени во подземниот и неформалниот сектор. Појасно кажано, овие жени имаат тенденција да не бидат претходно вработени во формалниот сектор, ако и воопшто се. Честопати, евтината и флексибилна работна сила се бара во поразвиените области. Исто така, овие жени-мигранти работници честопати се сметаат за предност на работодавците кои мислат дека овие лица се послушни, попустливи и за еднократна употреба.[83]

Работата што се наоѓа во неформалната економија е дефинирана како надвор од законската регулатива на државата. Овој подземен сектор вклучува нетрадиционални видови на вработување: интимна нега,[84] улична продажба, градинарство во заедницата, продажба на храна, шиење и кроење, услуги за перење алишта, продажба на вода, чистење автомобили, чистење на домови и разни видови занаетчиско производство.[85] Овие позиции се често несигурни и немаат социјални договори што често се наоѓаат помеѓу вработен и работодавач во формалниот сектор. Оваа неофицијална економија често се наоѓа на локации што се помеѓу домот и работата и комбинираат лични и приватни простории. Бидејќи работничките-мигранти често заземаат најниски економски позиции, ова ги прави особено ранливи на експлоатација и опасни работни услови. Патем, Гај Стендинг го нарече овој вид ранлив работник, Прекаријат.

Жените честопати се наоѓаат на дното на економската хиерархија како резултат на различни фактори, главно недостаток на можност да се издржуваат себеси и своите семејства и покрај тоа, недостаток на соодветно образование. И покрај Иницијативата за образование на девојчиња на ООН, сепак, постојат високи стапки на неписменост кај жените во Глобалниот Југ. Вообичаено, неформалниот сектор е единственото место каде што географски раселените работници се во можност да се вметнат во економијата. Така, жените печалбари вршат висок процент на работа што се наоѓа во овој сектор.

Делумно заради комплексните миграциски проблеми кои вклучуваат преструктуирање на родови и познати односи, жените-мигранти честопати се грижат за децата без локална семејна мрежа.[86][87] Неформалниот сектор дозволува јавниот и приватниот простор да се спојат и да се прилагодат на нивните одговорности за грижа. Новите имигранти честопати се загрижени да ги остават децата без надзор и неформалниот сектор дозволува грижа заедно со економските активности.[88]

Важно е да се напомене дека, од некои студии, мажите и жените мигрираат од слични причини. Главно, тие ги оставаат местата во потрага по подобри можности, најчесто финансиски. Покрај финансискиот притисок, жените мигрираат и за да избегаат од угнетувачките средини или насилните сопрузи.[89][90]

Деца на жените печалбари

уреди
 
Група мигранти од Флорида во Шоборо, Северна Каролина на пат кон Кренбери, Њу Џерси, да берат компири

Мигрантската работа на жените предизвикува посебна загриженост и за децата. Жените печалбари можеби немаат доволно можности да се грижат за своите деца додека се во странство. Нивните деца започнуваат да ги сметаат своите роднини за нивни родители и ретко можат да ги гледаат своите мајки. Честопати, децата на печалбарите самите стануваат печалбари. Постои загриженост дека ова може да има негативни психолошки ефекти врз децата кои се оставени сами. Иако ова не е докажано како точно или лажно, направени се студии кои покажуваат дека многу деца на печалбари се справуваат со животот разумно добро. Една теорија вели дека дознаките до одреден степен го надополнуваат недостатокот на грижа со обезбедување повеќе ресурси за храна и облека. Дополнително, некои мајки мигранти многу се грижат во обидот да одржат семејни односи додека се во странство.[81]

Образование за мигранти

уреди
 
Училиште за деца на бели печалбари земјоделци (1945)

Децата на печалбарите имаат потешкотии да го постигнат истото ниво на успех во образованието како и нивните врсници. Преместувањето, без разлика дали станува збор за една или редовна појава, предизвикува прекин во образованието, што предизвикува учениците мигранти да напредуваат бавно низ училиштето и да се откажат. Дополнително, преселувањето има негативни социјални последици врз учениците, како изолацијата од врсниците поради културните разлики и јазичните бариери. Децата мигранти исто така се во неповолна положба затоа што мнозинството живеат во екстремна сиромаштија и мораат да работат со своите родители за да ги издржуваат своите семејства.[91] Овие бариери за еднакво достигнување на образованието кај децата на печалбарите се присутни во земјите ширум светот. Иако нееднаквоста во образованието останува изразена, владините политики, невладините организации, непрофитните организации и социјалните движења работат на постепено неутрализирање.

Печалбарската работна сила во економиите

уреди

Мигрантската работна сила историски игра витална улога на национално ниво и низ локалните заедници во последните времиња. Економската глобализација создаде повеќе печалбари од кога било досега. Додека развиените земји ја зголемуваат нивната побарувачка за работна сила, особено неквалификуваната работна сила, обично се користат работници од земјите во развој. Како резултат, милиони работници и нивните семејства патуваат во други земји за да најдат работа. Овој прилив на печалбари придонесува за раст на сиромашните квартови и урбаната сиромаштија, смета Мајк Дејвис.[92] Некои од овие работници, обично од руралните области, не можат да си дозволат сместување во градовите и на тој начин живеат во сиромашните квартови.[93] Некои од овие неквалификувани работници кои живеат во сиромашните квартови страдаат од невработеност и живеат во неформалниот сектор.[94] Според Меѓународната организација на трудот, заклучно со 2013 година има околу 175 милиони мигранти низ целиот свет.[95]

Искористување и ропство на печалбарите

уреди

Регрутирање на меѓународни работници преку агенции за вработување е чест феномен во развиените земји, како што се САД или ОАЕ. Особено, припадниците на непривилегираните заедници се привлечени од можностите за живот и работа во САД. Некои од овие агенции даваат лажни ветувања. Но, дури и полошо од лажните ветувања, некои мигранти се злоупотребени и малтретирани од агенциите и нивните посредници.[96][97] На некои печалбари може да им се одземат пасошите и мобилните телефони, затворени се во домот на работодавачот или строго се надгледувани и исклучени од општеството, пријателите и семејството; некои не ја примаат својата целосна плата и мораат да работат неограничено долги часови без паузи или слободни денови. На печалбарите, исто така, може да им се ускрати храната и условите за живот, како и медицинскиот третман.

Во студијата направена од Хјуман Рајтс Воч на 99 домашни работници во ОАЕ, 22 тврдат дека нивните спонзори физички ги малтретирале.[97] Работниците одбиваат да ја пријават својата злоупотреба поради страв од депортација и не можат да најдат подобра работа. Вообичаено е во некои случаи жената да стане жртва на сексуално насилство и вознемирување, бидејќи на работодавците и на нивните приказни секогаш ќе им се верува повеќе.

Некои работници мигранти бегаат од своите насилни работодавци и бараат помош од амбасадата или конзулатот на нивната матична земја. Ова сепак е тешко да се постигне на оддалечени локации.[97]

Индиските печалбари во САД

уреди

Компанијата од САД, Сигнал Интернешнл, предводена од адвокатот за имиграција, Малверн Бурнет и индискиот регрутер за труд, Сачин Деван, „намамиле стотици индиски работници во бродоградилиштата во Мисисипи со лажни ветувања за постојан престој во САД“.[98] Ова било во рамките на програмата за визите H-2B, кои вработиле заварувачи, водоводџии и други позиции за поправка на оштетените платформи за нафта и сродните објекти. Секој работник им платил на работодавците околу 10,000-20,000$ или повеќе како надомест за вработување и други трошоци откако им била ветено добра работа, зелена карта и постојан престој во САД. Некои од нив пропаднале во долгови.[99] „При пристигнувањето во бродоградилиштата Сигнал во Паскагула, Мисисипи, од 2006 година, тие откриле дека нема да добијат зелени карти или постојан престој, и дека всушност, секој ќе мора да плати 1,050$ месечно за да живее во изолирани, добро чувани работни кампови каде што дури и по 24 мажи делеле простор со големина од 220 м2 (720 ft2)“.

Пресуда

уреди

Сигнал Интернешнл “морал да им обесштети на работниците 14,400,000$ по поротната пресуда за пет индиски гастарбајтери, едно од најголемите спогодби од ваков вид во историјата на САД. Пресудата се заснова на откритието дека компанијата и нејзините агенти се занимавале со изнуда на труд, измами, рекетирање и дискриминација, објавува во тоа време „News India Times“. Поротата утврдила и дека еден од тужителите бил жртва на погрешно затворање и одмазда.“[99]

Филипини печалбари во САД

уреди

Има многу случаи на корупција меѓу брокерите кои честопати се однесуваат како да имаат компании, охрабрувајќи ги мигрантите да дојдат во САД. Ова е случај со брокерот, Кизи Калу кој е „натурализиран државјанин на САД од Нигерија“.[100] „Тој обезбедил одобрение на владата да донесе филипински медицински сестри во рамките на програмата за владини визи, тврдејќи дека ќе им бидат исплатени до 72,000$ како инструктори на универзитетот „Адам “ во Колорадо, според кривичното обвинение на брокерот за труд во 2012 година.[96] Државниот универзитет Адамс постои во Колорадо, но универзитетот „Адам“ не постоел исто како и работните места што требало да бидат таму за мигрантите. „Калу им ветил на медицинските сестри, повеќето од Филипините, работни места како медицински сестри инструктори/супервизори“.[101] „Тој се договорил со Одделите за труд и домашна безбедност да обезбедат визи H-1B за работниците, велејќи дека Универзитетот „Адам“ се соочува со недостиг на работна сила и му треба странска работна сила да служат како медицински сестри инструктори/супервизори“, како начин да ги намамат работниците.

Кизи Калу и „другите странски државјани“ добиле компензација за овие визи откако ги обезбедиле и ги добиле за наскоро да бидат работници. „Калу добил 6,500$ за помош при нивно добивање. По пристигнувањето во Денвер, Колорадо, на медицинските сестри им било кажано дека нема такво место како Универзитетот Адам. Наместо тоа, тие биле испратени на „работа во домови за стари лица. Објектите им платиле на компанијата на Калу, „Група на странски здравствени професионалци“, по 35$ од час за една од медицинските сестри. Калу си ставил во џеб скоро половина од платата и им плаќал на медицинските сестри 20$ на час“.[101] Тој продолжил да ги експлоатира овие работници дозволувајќи им да работат додека тој го стекнувал нивниот профит. Тој морал да ја известува владата за овие жени, дека тие всушност работат во земјата, за да може да продолжи да добива средства, додека тие продолжуваат да работат. „Документите што тој ги доставил до владата не укажуваат на тоа дека тој и неговиот партнер Филип Лангерман земале голем дел од платите на визите.

На крајот, шемата што ја создал Калу и партнерот Филип Лангерман започнала да станува позната во јавноста. Наместо објектите да плаќаат на компанијата што тие ја создале заедно од работата што ја вршеле жените, „медицинските сестри биле плаќани директно од установите, но тие биле уценети да плаќаат на Калу 1,200$ месечно или Калу би испратил писмо до Одделот за домашна безбедност и тие би ги изгубиле визите, тврделе обвинителите“.[101] Наскоро, медицинските сестри го сфатиле видот на нефер третман и угнетување и престанале да му плаќаат. Затоа, визите им биле одземени затоа што тој го пријавил ова пред службените лица.

Пресуда

уреди

Кизи Калу бил прогласен за виновен за „трговија со присилна работа за привлекување странски медицински сестри во САД со ветувања за високо платени работни места, и притоа барал да му се вратат дел од платите или да се соочат со депортација“.[101] Тој бил осуден на скоро 11 години затвор и му било наредено да плати 3,800,000$ во надомест. Тој бил осуден за 89 точки за измама по пошта, визна измама, трговија со луѓе и перење пари. Партнерот на Калу, Филип Лангерман, 78 годишен, бил осуден на три години условна казна за неговата улога во криминалната шема. И тој мора да ја плати истата отштета“. Главната судијка на САД, Марсија Кругер, за овој случај вели дека, за разлика од многу други, „Калу не извршил сексуални напади, ги изолирал или удрил своите жртви.“ Овие случаи таа ги опишува како „измама и економска принуда“.[100]

Други случаи во САД

уреди

Постојат и други случаи на измама од страна на американски компании кои регрутираат и вработуваат филипински работници. На 19 март 2013 година, во написот под наслов „Филипинските работници бараат ремонт на политиките на гостинските работници во САД“, се даваат информации за корупцијата во трудот. „Бродоградилиштето Гренд Ајл во Лос Анџелес, ги ставило Филипинците да работат на платформа за производство на нафта во сопственост на „Блек Елк Енерџи“, американска компанија, која според федералните регулатори, насобрала 315 документирани „инциденти на безбедност и неусогласеност“ од 2010 година. Проблемите во „Блек Елк Енерџи“ биле засилени по експлозијата на платформа во ноември истата година, во Мексиканскиот Залив, која ги однела животите на тројца филипински работници, додека други тројца биле сериозно повредени “.[102] Овој проблем станал познат затоа што работата во оваа компанија била многу опасна уште пред работниците да бидат ангажирани, па затоа работата тука била запрена. Сепак, ова не го запрело Гренд Ајл. Требало да заработат пари, но за жал, печалбарите настрадале.

„Главната опасност е лишувањето од сон што работниците го доживуваат - долги часови работа со кои не се соочуваат работниците граѓани од САД. Тие се принудени да работат понекогаш две недели по ред, 70 часа неделно“.[102] Тие ангажирале и регрутирале многу вешти луѓе од Филипините кои биле „заварувачи, водоводџии и работници на скелиња, кои биле приморани да работат според „измамнички “договори кои ветувале високи плати и безбедни услови за работа. Но, многумина биле поставени за работа на опасни платформи за нафта“.

Мексикански печалбари во САД

уреди

Од раните 1980-ти, сè поголем број мексикански жени мигрирале во САД во потрага по работа. Овие жени обично ги оставаат своите семејства, вклучувајќи ги и малите деца, со цел да помогнат во одржувањето на семејството со испраќање дознаки. По пристигнувањето во САД, многумина се оставаат да работат и живеат на места што не се чисти ниту безбедни. Компаниите и трговците со луѓе тргуваат со ветувања за легитимни работни места во Америка, затоа што тие вака заработуваат.

Статијата „Girl Next Door“ (Девојката од соседството), од Питер Лендсман, го испитува овој систем, за кој се вели дека е брутално и нехумано угнетување на печалбарите. „Претходно информирани, полицијата во Плејнфилд извршила рација во куќа во февруари 2002 година, очекувајќи да најде нелегални мигранти кои работат во подземен бордел. Она што полицијата го открила, биле четири девојчиња на возраст од 14 до 17 години. Сите биле мексикански државјани без документација. Но, тие не биле проститутки, туку сексуални робови. Разликата е важна: овие девојки не работеле за профит или плата. Тие беа заробеници на трговците со луѓе и чувари кои го контролирале секој нивни потег.“[103] Овие девојки, во голем процент малолетни, се присилно извлечени од својата татковина во Мексико и други делови на Латинска Америка. Овој дел главно се фокусира на експлоатацијата на мажи и жени, но е многу вознемирувачко да се дознае дека децата исто така биле тргувани и крадени од нивните татковини.

„Ним им беше ветена работа како модели и бејбиситери во гламурозните Соединети Држави, и веројатно немале идеја зошто седеле во комбе во раните вечерни часови.[103]

„Полицијата пронајде млитав, копнен еквивалент на брод со робови од XIX век. Куќата имала бањи без врати, мијалници и душеци во распаѓање, апчиња за контрацепција (лекови што можат да предизвикаат абортус), а девојчињата биле бледи, истоштени и неисхранети.[103] Сепак, ова е само пример за еден од становите и куќите кои биле погодени од овој вид злоупотреби. Многу други куќи или соседства во САД, кои се чини дека се раскошни и од повисока класа, се опфатени со ваков вид дејствија.

Мигранти во Европа

уреди

Во земјоделскиот сектор (индустријата на јагоди, итн.) во некои земји во Европа (Шпанија, Италија) има докази за сексуално вознемирување, силување, па дури и сексуална експлоатација.[104]

Права на работниците мигранти

уреди

„Народното движење за образование за човекови права (НДОЧП)“ состави список со четиринаесет права за печалбарите.[105] Цел 10 за одржлив развој на ООН исто така се залага за спроведување на планираните и добро управувани миграциски политики и намалување на трошоците за трансакција на дознаките од мигранти.[106]

Права на печалбарите од Филипините

уреди

„Филипинската влада долго време се фали фактот дека, секој ден, околу 4,500 Филипинци се испраќаат во странство да работат. Дознаките што ги испраќаат назад ја одржуваат филипинската економија во живот. Изгледа дека владата не обезбедува никаква заштита кога овие странски филипински работници се соочуваат со неволја. Оваа политика за извоз на труд е сèуште еден од нивните столбови на развој - буткање луѓе во други земји, наместо да се справат со сиромаштијата или недостатокот на работни места дома“.[102] Наместо испраќање работници само затоа што процесот им помага на економијата во нивните земји на потекло, земјата треба да испита начини на кои тие можат да работат со луѓето за да добијат работни места или барем да создадат повеќе работни места. Кога нивните квалификувани работници доаѓаат во САД и честопати се експлоатирани - сексуално, физички и психички, тоа не влијае само на работникот, туку и на земјата по нивното враќање - или ако воопшто можат да се вратат поради условите со кои се соочуваат. Ова се ризични работни места и патувања што ги прават мигрантите за да си обезбедат подобар живот, а исто така и на нивните семејства. Владите треба да сторат повеќе. „Експлоатациониот имиграциски систем на САД работи рака под рака со корумпираната политика за извоз на работна сила на Филипините за одржување на стабилно зголемување на протокот на евтина, привремена мигрантска работна сила.

Ефекти врз здравјето на печалбарите

уреди

Моника Росалес (професор од Државниот универзитет во Колорадо) ги опишува повредите поврзани со работата во статијата во своето списание под наслов „Животот на поле: перцепцијата на работниците мигранти на фармите за повредите поврзани со работата“. Розалес дискутира за проблемите со коските, респираторните проблеми и алергиските реакции, сите во врска со работата на фармата што имигрантите ја прават за да заработат пари. Росалес разговара за тоа како овие услови за работа влијаат на животот на имигрантите. Розалес изјавува дека „Просечниот животен век на мигрантите и сезонските фарми е 49 години, во споредба со просекот на 75 години во САД“.[107] Згора на нефер платите, печалбарите честопати се наоѓаат во опасни работни услови. Очекуваното траење на животот во споредба со просекот е 26 години помалку за мигрант работник во САД.[108]

Истражувањето на Центарот за социјални иновации на Лиен во Сингапур исто така покажа дека над 60% од пониско квалификуваните мигранти од Јужна Азија, кои чекаат надоместок за плата или повреда од работодавците, имаат сериозни ментални болести.[109]

На 23 мај 2020 година, глобалните експерти и претставници на невладините организации за заштита на човековите права присуствуваа на виртуелната конференција за да ги повикаат творците на политиките да дадат поволни мерки за ранливите групи кои имале потешкотии да се борат против COVID-19, вклучително старите лица, инвалидите и печалбарите.

Националните наспроти меѓународните миграции

уреди

Како и меѓународната миграција, националната (внатрешната) миграција игра важна улога во намалувањето на сиромаштијата и економскиот развој. За некои земји, внатрешните мигранти се побројни од оние кои мигрираат на меѓународно ниво. На пример, се проценува дека 120 милиони луѓе мигрираат внатрешно во Кина во споредба со 458,000 луѓе кои мигрирале на меѓународно ниво заради работа.[110] Ситуациите на вишок работна сила во руралните области, како резултат на недостиг на обработливо земјиште, е вообичаен „притисочен фактор“ во преселбата на индивидуите кон урбаните индустрии и услужните работни места. Факторите на животната средина, вклучувајќи ги сушите, поплавување на обработливата земја и ерозијата на речните брегови, исто така, придонесува за внатрешна миграција.

Постојат четири просторни модели на внатрешна миграција:[110]

 1. Рурално-рурална миграција се случува во многу сиромашни земји како Сенегал, кога работниците од посиромашните региони патуваат во земјоделски богати и наводнувани области кои имаат повеќе работа.
 2. Миграција село-град се случува во урбанизирачките економии на Азија, кога сиромашните земјоделски работници се селат во поголемите градови и производствените центри.
 3. Миграција град-село се случува кога поединците се повлекуваат во своите села. Честопати, мигрантите кои се враќаат поседуваат вештини кои имаат огромна корист за нивните области.
 4. Урбаната миграција е преовладувачка форма на внатрешна миграција, а ова движење се одвива од центарот на градовите кон приградските населби на градот.

Кружната миграција е привременото и повторливо движење на печалбарот помеѓу домот и работната област, а може да се случи и внатрешно и меѓународно.

Видете и:

уреди

Наводи

уреди
 1. „Mainstreaming of Migration in Development Policy and Integrating Migration in the Post-2015 UN Development Agenda“ (PDF). www.ilo.org.
 2. UN (1990)
 3. http://digitalcommons.ilr.cornell.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1007&context=westfall
 4. Sharma, Nandita. Home Economics: Nationalism and the Making of 'Migrant Workers' in Canada. Toronto: University of Toronto Press, 2006
 5. „Foreign nationals working temporarily in Canada“. Statcan.gc.ca. Посетено на 1 January 2014.
 6. Lois Ross, Migrant Workers in Canada: a review of the Canadian seasonal agricultural workers program Архивирано на 25 мај 2017 г., (The North-South Institute, 2006)
 7. Triplett, William. "Migrant Farmworkers." CQ Researcher 8 October 2004: 829–52. Web. 6 November 2013.
 8. „Green Cards and Permanent Residence in the U.S. | USAGov“. www.usa.gov (англиски). Посетено на 15 November 2018.
 9. Foreign workers from selected Asian countries, by destination, 2010-11: Thousands Архивирано на 16 август 2014 г.. International Migration Outlook 2012
 10. 10,0 10,1 China Blue. Dir. Micha X. Peled. Teddy Bear Films. 2005. DVD
 11. Wong; и др. (2007). „Rural migrant workers in urban China: living a marginalised life“. International Journal of Social Welfare. 16: 32–40. doi:10.1111/j.1468-2397.2007.00475.x.
 12. David McKenzie and Serena Dong. „China to migrant workers: Take your kids with you“. CNN. Посетено на 23 October 2019.
 13. Samuels, F. et al. (2012) Stories of harassment, violence and discrimination: migrant experiences between India, Nepal and Bangladesh. Overseas Development Institute Briefing Paper Архивирано на 5 ноември 2013 г.
 14. „Profil“ (Indonesian). Migrant Care. Посетено на 26 November 2014.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 15. „25 Negara Terbesar Penempatan Tenaga Kerja Luar Negeri Indonesia Tahun 2014 (1 Januari s.d 31 Oktober 2014)“ (PDF) (Indonesian). BNP2TKI. стр. 7. Архивирано од изворникот (PDF) на 25 May 2017. Посетено на 26 November 2014.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 16. „Stock Estimate of Filipinos Overseas As of December 2013“ (PDF). Philippine Overseas Employment Administration. Архивирано од изворникот (PDF) на 7 February 2017. Посетено на 19 September 2015.
 17. „The 2010 Census of Population and Housing Reveals the Philippine Population at 92.34 Million“. Philippine Statistics Authority. 4 April 2012.
 18. „Stock Estimate of Filipinos Overseas As of December 2010“ (PDF). Philippine Overseas Employment Administration. Архивирано од изворникот (PDF) на 17 July 2016. Посетено на 26 October 2015.
 19. Yvette Collymore (June 2003). „Rapid Population Growth, Crowded Cities Present Challenges in the Philippines“. Population Reference Bureau. Архивирано од изворникот на 16 February 2007. An estimated 10 percent of the country's population, or nearly 8,000,000 people, are overseas Filipino workers distributed in 182 countries, according to POPCOM. That is in addition to the estimated 3,000,000 migrants who work illegally abroad.
 20. Calculation:
  Domestic population (2010): ~92.34 million[17]
  Overseas Filipinos (2010): ~9.45 million[18] Some sources have indicated that there are on the order of 3 million additional Filipinos working illegally abroad.[19] These have not been included in this calculation.
  Total Filipinos (2010): ~101.79 million
  9.45 million is about 9.3% of 101.79 million.
 21. „2014 OFW Statistics – 2.3 million work abroad“. OFW Guru. OFW Guru. Архивирано од изворникот на 2017-08-17. Посетено на 6 August 2015.
 22. Lorenzo, F. M.; Galvez-Tan, J.; Icamina, K.; Javier, L. (2007). „Nurse Migration from a Source Country Perspective: Philippine Country Case Study“. Health Serv Res. 42 (3 Pt 2): 1406–18. doi:10.1111/j.1475-6773.2007.00716.x. PMC 1955369. PMID 17489922.
 23. „Documents and Publications“. Ministry of Manpower Singapore (англиски). Посетено на 23 October 2019.
 24. „Summary Table: Employment“. stats.mom.gov.sg. Посетено на 23 October 2019.
 25. „Can Singapore rely less on foreign workers? It's not just about dollars and cents, say observers“. CNA (англиски). Архивирано од изворникот на 2020-06-09. Посетено на 2020-06-09.
 26. Piper, Nicola. Migrant Labor in Southeast Asia. Asia Research Institute National University of Singapore.
 27. Yeoh, Brenda S.A. (2000). Global Cities, Transnational Flows and Gender Dimensions, The View From Singapore. Department of Geography, University of merica: The Royal Dutch Geographical Society KNAG.
 28. „The Big Read: As maids become a necessity for many families, festering societal issues could come to the fore“. CNA (англиски). Архивирано од изворникот на 2020-04-22. Посетено на 26 April 2020.
 29. „Singapore made an oath to migrant workers. What happened?“. South China Morning Post (англиски). 2020-05-02. Посетено на 2020-05-07.
 30. hermes (6 April 2020). „Coronavirus: Workers describe crowded, cramped living conditions at dormitory gazetted as isolation area“. The Straits Times (англиски). Посетено на 6 April 2020.
 31. Cher, Audrey (23 April 2020). „Why Singapore's push to contain coronavirus among migrant workers is so difficult“. CNBC (англиски). Посетено на 26 April 2020.
 32. Jessie Yeung; Joshua Berlinger; Sandi Sidhu; Manisha Tank; Isaac Yee. „Singapore's migrant workers are suffering the brunt of the country's coronavirus outbreak“. CNN. Посетено на 26 April 2020.
 33. Yoo. „Foreign Workers in the Republic of Korea“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 27 January 2013.
 34. „MigrantWorkers Center :: View topic – 62,000 foreign workers will come to Korea in 2013 (an increase of 5,000 laborers over 2012)“. migrantok.org. Архивирано од изворникот на 2017-08-17. Посетено на 2020-09-25.
 35. „MigrantWorkers Center :: View topic – South Korea increases minimum wage for workers“. migrantok.org.
 36. „Non-professional Employment, E-9“. 17 August 2015. Архивирано од изворникот на 2019-01-16. Посетено на 2020-09-25.
 37. „South Korea to issue ten-year multi-entry visas to select Vietnamese groups - VnExpress International“.
 38. International Migration Outlook 2008. OECD. 2008. стр. 256.
 39. https://newprairiepress.org/cgi/viewcontent.cgi?referer=https://www.google.com/&httpsredir=1&article=3316&context=aerc
 40. Jun, Euyryung (2016). "The Frog That Has Forgotten Its Past": Advocating for Migrant Workers in South Korea“. Duke University Press. 24 (3): 669–692. doi:10.1215/10679847-3618228.
 41. „Sending Sri Lankans and Receiving Chinese Workers: Emerging Trend of Labour Migration in Sri Lanka“. News 1st. 18 December 2018.
 42. „Chinese workers settling down with ease“. Sunday Observer. 14 July 2018.
 43. „Govt. approves 2500 construction workers from Nepal, Myanmar“. The Sunday Times Sri Lanka. Посетено на 23 October 2019.
 44. „Over 200,000 Foreign Workers From China, India, Bangladesh and Maldives in Sri Lanka With and Without Visas“. Maldives Times. Архивирано од изворникот на 2019-10-30. Посетено на 30 October 2019.
 45. „Nepal investigates if more migrants hiding illegally in Sri Lanka“. Colombo Gazette. 9 August 2016.
 46. „Acute labour shortage in Lanka; 200,000 foreigners working here“. The Sunday Times. 30 April 2017.
 47. „New Immigration and Emigration Act from mid-2019“. Daily FT. 8 October 2018.
 48. „Number of migrant workers in Taiwan tops 600,000 – Society – FOCUS TAIWAN – CNA ENGLISH NEWS“.
 49. Post Publishing PCL. „A rare chance to learn“. bangkokpost.com.
 50. „Labour market and Labour force survey (LFS) statistics - Statistics Explained“. ec.europa.eu. Архивирано од изворникот на 2020-05-19. Посетено на 26 June 2016.
 51. „Employment by sex, age and citizenship“. European Commission Eurostat Products Datasets.
 52. Unions: Foreign workers often underpaid, overworked yle 4 February 2013
 53. https://www.univie.ac.at/alumni.ksa/wp-content/uploads/ASSA-SN-2017-01_Migration-and-its-impact-on-Armenia.pdf
 54. Karelidze, Tamara (25 September 2018). „Russia remains preferred destination for Armenian migrants“. Emerging Europe.
 55. Olle Frödin & Anders Kjellberg (2018) Labor Migration from Third Countries to Swedish Low-wage Jobs, Nordic Journal of Working Life Studies, vol. 8 no 1 (March 2018), pp. 65-85
 56. D'amato, Gianni (December 2008). „Schweizerisches Jahrbuch für Entwicklungspolitik“. Schweizerisches Jahrbuch für Entwicklungspolitik (27–2): 177–195. Посетено на 4 April 2015.
 57. Jayanetti, Chaminda (13 November 2018). „NHS denied treatment for migrants who can't afford upfront charges“. The Guardian.
 58. 58,0 58,1 58,2 Abella, Manolo (1995). Asian migrant and contract workers in the Middle East. стр. 418–423.
 59. 59,0 59,1 59,2 59,3 Kapiszewski, Andrzej (2006). „Arab versus Asian migrant workers in the GCC countries“. Ited Nations Expert Group Meeting on International Migration and Development in the Arab Region.
 60. 60,0 60,1 60,2 60,3 60,4 Ratha, Dilip (2005). „Workers' remittances: an important and stable source of external development finance“.
 61. 61,0 61,1 61,2 Shah, Nasra M. (1983). „Pakistani Workers in the Middle East: Volume, Trends and Consequences“. International Migration Review. 17 (3): 410–424. doi:10.2307/2545795. JSTOR 2545795.
 62. 62,0 62,1 62,2 62,3 62,4 Manseau, Gwennan (2007). „Contractual solutions for migrant labourers: The case of domestic workers in the Middle East“. Human Rights Law Commentary: 25–47.
 63. 63,0 63,1 Ruhs, Martin (2002). Temporary Foreign Worker Programmes: Policies, adverse consequences, and the need to make them work.
 64. „Modern Day Slave Labor: Conditions for Abu Dhabi's Migrant Workers Shame the West“. 23 December 2013. Архивирано од изворникот на 2017-10-10. Посетено на 2020-09-25.
 65. „United Arab Emirates: In Practice“. Survey of violations of trade union rights. International Trade Union Confederation. 17 April 2016.
 66. „United Arab Emirates: Legal“. Survey of violations of trade union rights. International Trade Union Confederation. 3 March 2010.
 67. Batty, David (22 December 2013). „Conditions for Abu Dhabi's migrant workers 'shame the west'. The Guardian.
 68. Batty, David (13 September 2014). „Call for UN to investigate plight of migrant workers in the UAE“. The Guardian.
 69. Keane, D.; McGeehan, N. (2008). „Enforcing Migrant Workers' Rights in the United Arab Emirates“. International Journal on Minority and Group Rights. 15: 81–115. doi:10.1163/138548708X272537.
 70. Ghaemi, Hadi (11 November 2006). „Building Towers, Cheating Workers: Exploitation of Migrant Construction Workers in the United Arab Emirates“. Human Rights Watch.
 71. Mustafa, Awad (16 June 2011). „Midday Break To Be Strictly Enforced“. thenational.ae.
 72. „UAE's migrant workers fret over future in coronavirus economy“. Reuters. Посетено на 22 July 2020.
 73. 'We drink from the toilet': migrants tell of hellish Saudi detention centres“. The Guardian. Посетено на 4 August 2020.
 74. „Setting A Fair Migration Agenda“ (PDF). www.ilo.org.
 75. AsiaFoundation. (9 September 2015), Empowering Migrant Women as Entrepreneurs in China, Retrieved 27 October 2016.
 76. 76,0 76,1 Getano, Arianne (2015). Out to Work. United States of America: University of Hawai'i. стр. 28–45.
 77. 77,0 77,1 77,2 Morokvasic, Mirjana (1984). „Birds of passage are also women“. International Migration Review. 18 (4): 886–907. doi:10.2307/2546066. JSTOR 2546066. PMID 12340339. Архивирано од изворникот (PDF) на 15 April 2012.
 78. The Mosuo Sisters. Dir. by Marlo Poras. Perf. La Tsuo, Jua Ma. 2012. DVD.
 79. Women Migrant Workers from Developing Countries
 80. Menjívar (1999)
 81. 81,0 81,1 de Parle (2007)
 82. Yeoh, Brenda S.A. (2000). Global Cities, Transnational Flows and Gender Dimensions, The View From Singapore. Department of Geography, University of Singapore: Royal Dutch Geographical Society KNAG.
 83. Wright, Melissa (2006). Disposable Women and Other Myths of Global Capitalism. London and New York: Routledge.
 84. Yeates, Nicola (2009). Globalizing Care Economies and Migrant Workers: Explorations in Global Care Chains. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
 85. Beneía, Lourdes; Berik, Günseli; Floro, Maira S. (2016). Gender, Development, and Globalization: Economics As if all People Mattered. New York: Routledge.
 86. Blackwell, Maylei (2010). „Lideres Campesinas: Nepantla Strategies and Grassroots Organizing at the Intersection of Gender and Globalization“. Aztlan: A Journal of Chicano Studies. 35: 13–47.
 87. Boehm, Deborah A. (2013). Intimate Migrations: Gender, Family, and Illegality Among Transnational Mexicans. New York: New York University Press.
 88. Flores-Gonzales, Nilda; и др. (2013). Immigrant Women Workers in the Neoliberal Age. 133-163: University of Illinois Press.CS1-одржување: место (link)
 89. Parreñas, Rachel (2015). Servants of Globalization: Migration and Domestic Work. Stanford University Press. стр. 61–79.
 90. Good Gingrich, Luann (2010). „The Symbolic Economy of Trans-Border Governance: A Case Study of Subjective Exclusion and Migrant Women from Mexico“. Refugee Survey Quarterly. 29: 161–184. doi:10.1093/rsq/hdq008.
 91. Kindler, Anneka L. (1995). „Education of Migrant Children in the United States“. Directions in Language and Education. 1 (8).
 92. Davis, Mike (2006). Planet of Slums. London: Verso.
 93. Todaro, Michael P. (1969). „A Model of Labor Migration and Urban Unemployment in Less Developed Countries“. The American Economic Review. 59 (1).
 94. Gupta, Indrani; Arup Mitra (2002). „Rural Migrants and Labour Segmentation: Micro-Level Evidence from Delhi Slums“. Economic and Political Weekly. 37 (2).
 95. Labour Organization (ILO), International. „Migrant Workers“. International Labour Standards. Посетено на 30 August 2013.
 96. 96,0 96,1 Twohey, Megan. "Wanted: Foreign Workers — and the Labor Brokers Accused of Illegally Profiting from Them." Reuters. Thomson Reuters, (1–10).
 97. 97,0 97,1 97,2 „I Already Bought You“. Human Rights Watch (англиски). 22 October 2014. Архивирано од изворникот на 2017-11-11. Посетено на 15 May 2017.
 98. „Exploited Indian workers in US awarded $14 million“. mid-day (англиски). Посетено на 15 May 2017.
 99. 99,0 99,1 „U.S. Company To Pay $20 M To Exploited Indian Guest Workers – News India Times“. www.newsindiatimes.com (англиски). Архивирано од изворникот на 17 August 2017. Посетено на 15 May 2017.
 100. 100,0 100,1 „Highlands Ranch man sentenced to 11 years in human trafficking case – The Denver Post“. 11 February 2014. Посетено на 15 May 2017.
 101. 101,0 101,1 101,2 101,3 „Jury finds Kalu guilty of human trafficking – The Denver Post“. July 2013. Посетено на 15 May 2017.
 102. 102,0 102,1 102,2 „Filipino Workers Urge Overhaul of U.S. Guest Worker Policies | Inter Press Service“. www.ipsnews.net. Посетено на 15 May 2017.
 103. 103,0 103,1 103,2 Landesman, Peter. 2004. The Girls Next Door. New York Times Magazine
 104. Rape in the fields
 105. Koenig, Shulamith. „Human Rights and Migrant Workers“. The People's Movement for Human Rights Education (PDHRE). Посетено на 30 August 2013.
 106. „Goal 10 targets“. UNDP (англиски). Архивирано од изворникот на 2020-11-27. Посетено на 2020-09-23.
 107. (Rosales 4)
 108. Rosales, Monica S. "Life in the Field: Migrant Farm Workers' Perceptions of Work Related Injuries." Colorado State University, 2008. United States – Colorado: ProQuest Dissertations & Theses (PQDT). Web. 7 November 2013.
 109. Seow, Joanna. „Most migrant South Asian workers face mental health issues as they await claims settlement“. Straits Times. Посетено на 1 December 2015.
 110. 110,0 110,1 Deshingkar & Grimm (2005)

Литература

уреди

Понатамошно читање

уреди

Надворешни врски

уреди