Ројтерс (англиски: Reuters) е британска кооперативна информативна агенција.

Ројтерс
ТипПодружница
Oснованаоктомври 1851
СедиштеЛондон, Обединето Кралство
ДејностНовинска генција, финансии
Приходи£2,605м (2007)
Тековен
приход
£292м (2007)
Нето приход£213м (2007)
СопственикТомсон Ројтерс
Порталwww.reuters.com

ИсторијаУреди

Основана во 1851 година од Паул Јулиус Ројтер, во почетокот се занимавала со комерцијални вести но почнала да им служи на растечкиот број на новинска клиентела откако на Лондонскиот утрински огласник се претплатил како корисник. По одреден период на натпревар, Ројтерс и две сопернички агенции се согласиле да ја поделат територијата и за многу години држеле монопол во светски информативни услуги. Компанијата останала во приватни раце до 1925 година кога нејзината структура почнала да се движи кон кооперативна за британските и австралиските информативни интереси. До крајот на XX век Ројтерс бил светски водач во покривањето на деловниот и финансискиот пазар. Во 1984 година тој станал јавна компанија под името Ројтерс ПЛЦ груп.[1]

Ројтерс во популарната култураУреди

НаводиУреди

  1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, МПМ, 2005, Книга 8, стр. 119
  2. Discogs, Wire – Pink Flag (пристапено на 9.10.2021)