Меѓународна организација на трудот

Меѓународна организација на трудот (МОТ) — специјализирана агенција на Обединетите Нации која се занимава со прашањата поврзани со трудовата проблематика.[1] Нејзиното седиште е во Женева. Основана е во 1919 година и во периодот до Втората светска војна е агенција на Друштвото на Народите. Во 1946 година МОТ станува прва специјализирана агенција на ОН. Од 2012, во МОТ членуваат 185 земји од светот. Република Македонија е членка на МОТ од 28 мај 1993 година.

Меѓународна организација на трудот
Меѓународната организација на трудот
КратенкаМОТ
Основана1919
ВидАгенција на ООН
Правен статусактивна
СедиштеЖенева
ШефХуан Сомавиа
Мреж. местоilo.org

МОТ се залага за зајакнување на работничките права, за подобрување на работните и животните услови на работниците, за создавање на нови работни места и за обезбедување пристап до информации и обука. Една од основните функции на МОТ е воспоставување на меѓународни стандарди на заштита на работничките права.

МОТ има трипартитен состав, односно негови членови се претставниците на државите, синдикатите и работодавците.

Добитник е на Нобеловата награда за мир во 1969 година.[2]

Наводи уреди

  1. ILO Decent Work Agenda. Ilo.org. Посетено на 2012-06-02.
  2. „The Nobel Peace Prize 1969“. Nobelprize.org. Посетено на 2006-07-05.

Надворешни врски уреди

Литература уреди

  • Игор Јанев, UN and the international financial and economic organizations, publ. Institute of Political Studies, Belgrade, 2004.