Градови во Финска

список на статии на Викимедија

Финска има 113 населени места кои се нарекуваат град. Во 1977 година е отстранета административната разлика меѓу град, гратче и општина. Оттогаш се признават само општините, кои често се нарекуваат градови (фин. kaupunki) (швед. stad).

Секоја општина самостојно може да одлучи дали ќе го смени статусот на населено место од селска (фин. kunta) во градска општина.

ГрадовиУреди

Грб Име Исто така познат како Област Основан Население (2010)[1]
  Акаа Приканмаа 2007 13995
  Алајарви Јужна Остроботнија 1986 8839
  Алавус Алаво Јужна Остроботнија 1977 9509
  Анјаланкоски Кименлааксо 1977 16754
  Вааса Васа Остроботнија 1606 59587
  Валкеакоски Пирканмаа 1963 20338
  Вамала Пирканмаа 1965 16653
  Вантаа Ванда Уусимаа 1974 200055
  Варкаус Северна Савонија 1962 23585
  Виитасаари Централна Финска 1996 7416
  Вират Вирдоис Пирканмаа 1977 7775
  Екенјас Тамисаари Уусимаа 1546 14724
  Еспоо Есбу Уусимаа 1972 235809
  Иисалми Иденсалми Северна Савонија 1891 22353
  Икаалинен Икалис Пирканмаа 1977 7487
  Јувијаскјулија Централна Финска 1837 130816
  Јуливиеска Северна Остроботнија 1971 13571
  Јулјојарви Пирканмаа 2004 25877
  Иматра Јужна Карелија 1971 29351
  Јоенсуу Северна Карелија 1848 57681
  Јоутсено Јужна Карелија 2005 10829
  Каарина Санкт Каринс Југозападна Финска 1993 22329
  Калајоки Северна Остроботнија 2002 9278
  Канкаанпаа Сатакунта 1972 12531
  Канус Централна Остроботнија 1986 5884
  Карис Караа Уусимаа 1977 9020
  Каркила Хиогфорш Уусимаа 1977 9005
  Каскинен Каскио Остроботнија 1785 1486
  Кауниајнен Гранкулла Уусимаа 1972 8440
  Каухава Јужна Остроботнија 1986 7956
  Каухајоки Јужна Остроботнија 2001 14441
  Кајани Кајна Каинуу 1651 38091
  Кеми Лапландија 1869 22776
  Кемиарви Кеми Треск Лапландија 1973 9009
  Керава Керво Уусимаа 1970 32589
  Кеуруу Кеуру Централна Финска 1986 11002
  Китее Кидес Северна Карелија 1992 9650
  Киурувеси Северна Савонија 1993 9585
  Кокемаки Кумо Сатакунта 1977 9257
  Кокола Карлебју Централна Остроботнија 1620 36599
  Котка Кименлааксо 1878 65629
  Коувола Кименлааксо 1960 30767
  Кристинестад Кристиинанкаупунки Остроботнија 1649 7482
  Кухмо Каинуу 1986 10019
  Куопио Северна Савонија 1775 91039
  Курика Јужна Остроботнија 1977 10500
  Куусамо Северна Остроботнија 2000 17002
  Куусанкоски Кименлааксо 1973 20065
  Лајтила Летала Југозападна Финска 1986 8537
  Лапеенранта Вилманстранд Јужна Карелија 1649 59092
  Лапуа Лапо Јужна Остроботнија 1977 14113
  Лахти Лахтис Пајат-Хаме 1905 98861
  Лиекса Северна Карелија 1973 13405
  Лојмаа Југозападна Финска 1969 13094
  Ловииса Lovisa Источна Уусимаа 1745 7403
  Лохја Лојо Уусимаа 1969 37153
  Мариехамн Маарианхамина Оландски острови 1861 10922
  Микели Санкт Микел Јужна Савонија 1838 48647
  Манта Пирканмаа 1973 6473
  Наантали Нодендал Југозападна Финска 1443 14026
  Нилсија Северна Савонија 1998 6541
  Нивала Северна Остроботнија 1992 10955
  Нокиа Пирканмаа 1977 30013
  Нурмес Северна Карелија 1974 8916
  Њукарлебју Уусикаарлепју Остроботнија 1620 7406
  Њарпес Њарпијо Остроботнија 1993 9445
  Ориматила Пајат-Хаме 1992 14705
  Оривеси Пирканмаа 1986 9448
  Оулајнен Оулајс Северна Остроботнија 1977 8092
  Оулу Улеобори Северна Остроботнија 1605 130526
  Оутокумпу Северна Карелија 1977 7717
  Пајмио Пемар Југозападна Финска 1997 10027
  Паргас Парајнен Југозападна Финска 1977 12129
  Паркано Пирканмаа 1977 12129
  Пиикијо Пикис Југозападна Финска 7402
  Пиексямяки Јужна Савонија 1962 20635
  Пори Бјорнебори Сатакунта 1558 76275
  Порвоо Борго Источна Уусимаа 1346 47553
  Пудасјарви Северна Остроботнија 2004 9201
  Пјахаарви Северна Остроботнија 1993 6213
  Раахе Брахестад Северна Остроботнија 1649 22428
  Рајсио Југозападна Финска 1974 24012
  Раума Раумо Сатакунта 1442 36944
  Риихимјаки Канта-Хаме 1960 27614
  Рованиеми Лапландија 1960 58206
  Сааријарви Централна Финска 1986 9932
  Сало Југозападна Финска 1960 25555
  Савонлина Њуслот Јужна Савонија 1639 27079
  Сејнајоки Јужна Остроботнија 1960 36900
  Сомеро Југозападна Финска 1993 9526
  Суоненаоки Северна Савонија 1977 7698
  Тампере Тамерфорш Пирканмаа 1779 213217
  Торнио Торнео Лапландија 1621 22331
  Турку Обу Југозападна Финска 1200-1300 175284
  Улвила Улвсбју Сатакунта 1365 до 1558, подоцна во 2000 13693
  Уусикаупунки Њустад Југозападна Финска 1617 16021
  Форса Канта-Хаме 1964 17916
  Хаапавеси Северна Остроботнија 1996 7547
  Хаапајарви Аспсао Северна Остроботнија 1977 7845
  Хамина Фредриксхамн Кименлааксо 1653 21756
  Ханко Хангао Уусимаа 1874 9723
  Харјавалта Сатакунта 1977 7694
  Хејнола Пајат-Хаме 1839 20583
  Хелсинки Хелсингсфорш Уусимаа 1550 588549
  Хијвинкаа Хијвинге Уусимаа 1960 44463
  Хујтинен Витис Сатакунта 1977 9018
  Хјамеенлина Тавастехус Канта-Хаме 1639 47969
  Јуанкоски Страомсдал Северна Савонија 1998 5464
  Јувјаскилја Централна Финска 1837 84960
  Јакобстад Пиетерсаари Остроботнија 1652 19561
  Јамсја Централна Финска 1977 16165
  Јамсјанкоски Централна Финска 1986 7423
  Јарвенпаа Трескенда Уусимаа 1967 37730
  Јахтјари Етсери Јужна Остроботнија 1986 6859
  Енекоски Централна Финска 1973 20244

НаводиУреди

  1. FINLAND: Major Municipalities, www.citypopulation.de