Владимир Сергеевич Антошин

Владимир Сергеевич Антошин (14 мај 1929 година, Москва - мај 1994 година) - советски шахист, велемајстор (1963). Сениорски тренер на машката национална шаховска репрезентација на СССР (1971 - 1981). Градежен техничар по образование.

Член на голем број првенства во Москва, најдобри резултати - 2-ри 4-ти (1952), 3-ти (1956), РСФСР - 2-6-ти места (1961). Член на 5 шампионати на СССР, најдобар резултат - 7-то место (декември 1967 година). Учествувал во Спартакијада на народите на СССР (како дел од репрезентацијата на РСФСР): 1959 година - 4-та, 1963 -та - 1-ви, 1967 година - 2-ри места. Како дел од репрезентацијата на СССР, победник на студентскиот тимски светски шампионат (1955).

Најдобри резултати на меѓународни турнири: Улан Батор (1956) - 3-ти, Кинбаум (1958) - 2-4, Москва (1960, турнир ЦСХК) - 5-ти, Сочи (1963 година, турнир во спомен на М.Чигорин) - 3-4, Москва (1963, турнир ЦСХК) - 4-ти, Баку (1964) - 1-ви 2-ри, Улан Батор (1965) - 1-ви, Венеција (1966) - 2-ри, Циновиц (1966) - 1-ви, Хавана (1968 година, спомен на Х.Р. Капабланка) - 4-6-ти, Сараево (1970) - 3-4-ти, Рејкјавик (1976) и Сочи (1979, турнир во спомен на М.Чигорин) - 5-6-ти, Бишкек (1979) - 2-то место.

ЛитератураУреди

  • Речник во шах / Глава ед. А. Абрамов; комп. G.ејлер на Г.М. - М.: Физичка култура и спорт, 1964. - П. 189. - 120.000 примероци. Шах: Енциклопедиски речник / Глава ед. A. E. Карпов. - М.: Советска енциклопедија, 1990 година. - С. 20. - 621 стр. - 100.000 примероци - ISBN 5-85270-005-3