Антонио Канова

италијански вајар

Антонио Канова (1 ноември 1757 – 13 октомври 1822) бил италијански неокласичен скулптор,[1][2] познат по своите мермерни скулптури. Честопати сметан за најголем од неокласичните уметници,[3] неговата скулптура била инспирирана од барокот и класичната преродба, и се одликувала дека ја избегнувала мелодраматиката на првата и студената извештаченост на втората.[4]

Антонио Канова
Роден(а)1 Ноември 1757 Посањо, Република Венеција
Починал(а)13 Октомври 1822 ( 64год.) Венеција, Ломбардија-Венеција
НационалностРепублика Венеција (1757-1798)

Австрија (територија отстапена на Австрија) (1798–1805)[1] Кралството Италија (1805–1814)

Австриската империја (1814–1822)
Познат(а) посклуптор

Биографија

уреди

Посањо

уреди
 
Пинкни Марсиус-Симонс, Детето Канова што моделира лав од путер, околу 1885 година

Во 1757 година, Антонио Канова бил роден во градот Посањо во Венецијанската Република, во семејството на Пјетро Канова, каменорезец и Марија Анџела Зардо Фантолини.[5] Во 1761 година, неговиот татко починал. Една година подоцна, неговата мајка повторно се омажила. Затоа, во 1762 година, тој бил даден под грижа на неговиот дедо Пасино Цанова, кој бил каменорезец, сопственик на каменолом,[4] и бил „скулптор специјализиран за олтари со статуи и ниски релјефи во доцнобарокен стил“.[5] Тој го одвел и вовел Антонио во уметноста на скулптурата.

Пред десетгодишна возраст, Канова почнал да прави модели од глина и да резба во мермер.[6] Навистина, на деветгодишна возраст, тој завршил две мали светилишта од мермер Карара, кои сè уште постојат.[7] По овие работи, се чини дека постојано бил вработен кај неговиот дедо.[7]

Венеција

уреди
 
Орфеј, 1777 година

Во 1770 година,[5] тој бил чирак две години[6] кај Џузепе Бернарди, кој бил познат и како „Торето“. Потоа, тој бил под менторство на Џовани Ферари додека не ги започнал своите студии на Венецијанската академија за ликовни уметности.[5] На Академијата е добитник на повеќе награди.[7] Во тоа време, некои локални монаси му ја дале неговата прва работилница во манастир.[6]

Сенаторот Џовани Фалиер го нарачал Канова да направи статуи на Орфеј и Евридика за неговата градина - Вилата Фалиер во Асоло.[8] Статуите биле започнати во 1775 година, а и двете биле завршени до 1777 година. Парчињата се пример за доцниот рококо стил.[8][9] Во годината на нивното завршување, двете дела биле изложени за празникот Вознесение на Плоштадот С. Марко.[4] Широко пофалени, делата му ја донеле на Канова првата слава меѓу венецијанската елита.[5] Друг Венецијанец за кој се вели дека нарачал рани дела од Канова бил абатот Филипо Фарсети, чија колекција во Ка' Фарсети на Големиот канал често ја посетувал.

Во 1779 година, Канова отворил свое студио во Кале Дел Трагето во С. Маурицио.[4] Во тоа време, обвинителот Пјетро Ветор Писани ја нарачал првата мермерна статуа на Канова: приказ на Дедал и Икар. Статуата инспирираше големо восхитување за неговата работа на годишниот саем за уметност;[10] За завршената работа на Канова му биле платени 100 златни зекини. Во основата на статуата се расфрлани алатките на Дедал; овие алатки се и алузија на Скулптурата, чија персонификација е статуата.[11] Со таква намера, постои сугестија дека Дедал е портрет на дедото на Канова, Пасино.[10]

Канова пристигнал во Рим, на 28 декември 1780 година. Пред неговото заминување, неговите пријатели поднеле барање до венецијанскиот сенат за негова пензија. Успешни биле во апликацијата, доделената стипендија изнесувала триста дукати, ограничена на три години.[7]

Додека бил во Рим, Канова поминувал време проучувајќи и скицирајќи ги делата на Микеланџело.[5]

 
Тезеј и Минотаурот, музеј на Викторија и Алберт, Лондон

Во 1781 година, Џироламо Зулијан – венецијанскиот амбасадор во Рим – го ангажирал Канова да ги изваја Тезеј и Минотаурот.[12] Зулијан одиграл фундаментална улога во подемот на Канова до неговата слава,[13][14] претворајќи некои соби од неговата палата во студио за уметникот и полагајќи му и влевајќи му доверба во него и покрај разните крититики на Канова во Рим.[14] Статуата го прикажува победничкиот Тезеј седнат на безживотното тело на Минотаур. Првичните гледачи биле сигурни дека делото е копија на грчки оригинал и биле шокирани кога дознале дека е современо дело.[15] Високо ценето дело сега се наоѓа во колекцијата на музејот Викторија и Алберт, во Лондон.[12]

Помеѓу 1783 и 1785 година, Канова организирал, составил и дизајнирал погребен споменик посветен на Климент XIV за црквата Санти Апостоли.[6] По уште две години, работата завршила во 1787 година. Споменикот ја обезбедил репутацијата на Канова како истакнат жив уметник.[7]

Во 1792 година, тој завршил уште еден кенотаф, овој пат во чест на Климент XIII за базиликата Свети Петар. Канова го усогласил својот дизајн со постарите барокни погребни споменици во базиликата.[16]

Во 1790 година, тој започнал да работи на погребен споменик за Тицијан, кој на крајот бил напуштен до 1795 година[5] Истата година ја зголемил својата сликарска дејност.[4] Канова бил озлогласено ненаклонет[13] да реставрира скулптури. Меѓутоа, во 1794 година направил исклучок за својот пријател и ран покровител Зулијан, обновувајќи неколку скулптури што Зулијан ги преселил од Рим во Венеција.[13]

Следната деценија била за него исклучително продуктивна,[7] почетните дела како Херкулес и Лихас, Купидон и Психа, Хебе, Гробот на војвотката Марија Кристина од Саксонија-Тешен и Покајната Магдалена.[17]

Во 1797 година, тој заминал во Виена,[18] но само една година подоцна, во 1798 година, се вратил во Посањо на една година.

Франција и Англија

уреди

До 1800 година, Канова бил најпознатиот уметник во Европа.[5] Тој систематски ја промовираше својата репутација објавувајќи гравури на неговите дела и правејќи мермерни верзии на гипс во неговата работилница.[19] Тој станал толку успешен што стекнал покровители од цела Европа, вклучувајќи ги Франција, Англија, Русија, Полска, Австрија и Холандија, како и неколку членови од различни кралски лоза и истакнати поединци.[4] Меѓу неговите покровители биле Наполеон и неговото семејство, за кои Канова направил многу работи, вклучувајќи неколку прикази помеѓу 1803 и 1809 година.[3] Најзабележителни претстави биле онаа на Наполеон како Марс Миротворецот и Венера Виктрикс која била портрет на Полин Бонапарта.

Наполеон како Марс Миротворецот го има своето основање откако Канова бил ангажиран да направи биста на Наполеон во 1802 година. Статуата била започната во 1803 година, при што Наполеон побарал да биде прикажан во униформа на француски генерал, Канова го одбил тоа, инсистирајќи на алузија на Марс, римскиот бог на војната.[20] Завршена е во 1806 година[21] Во 1811 година, статуата пристигнала во Париз, но не е поставена; ниту неговата бронзена копија во Форо Наполеонико во Милано.[20] Во 1815 година, оригиналот му припаднал на војводата од Велингтон, по неговата победа во Ватерло против Наполеон.[21]

Кога некој би можел да направи статуи со галење мермер, би рекол дека оваа статуа е формирана со истрошеност на мермерот што ја опкружувал со галење и бакнеж.

Жозефина де Бохарне на Venus Victrix[5]

Венера Виктрикс првично била замислена како облечена и лежечка скулптура на Полин Боргезе во маската на Дијана. Наместо тоа, Полин му наредил на Канова да ја направи статуата гола Венера.[22] Делото не било наменето за јавно гледање.[22]

Други дела за семејството Наполеон вклучуваат биста на Наполеон, статуа на мајката на Наполеон и Марија Луиз како Конкордија.[6]

Во 1802 година, Канова ја добил функцијата „Генерален инспектор за антиквитети и ликовни уметности на папската држава“, позиција која порано ја извршувал Рафаел.[4] Една од неговите активности во оваа функција било да биде пионер во обновувањето на Вија Апија со обновување на гробот на Сервилиус Квартус.[23] Во 1808 година Канова станал придружен член на Кралскиот институт на Холандија.[24]

Во 1814 година, тој ги започнал своите Три благодати.[6]

Во 1815 година, тој бил именуван за „Ополномоштен министер на папата“[4] и имал задача да врати различни уметнички дела кои Наполеон ги однел во Париз.[7]

Делата на Фидија се навистина како со месо и крв, како самата прекрасна природа

—Антонио Канова[4]

Исто така во 1815 година, тој го посетил Лондон и се сретнал со Бенџамин Хејдон. По совет на Канова, Елгинови мермери биле набавени од Британскиот музеј, со гипсени копии испратени во Фиренца, според барањето на Канова.[7]

Враќање во Италија

уреди

Во 1816 година, Канова се вратил во Рим со дел од уметноста што ја презел Наполеон. Тој бил награден со неколку знаци на разлика: тој бил назначен за претседател на Академија во Сан Лука, впишан во „Златната книга на римските благородници“ од сопствените раце на Папата,[6] и му била дадена титулата Маркиз од Искја, заедно со годишна пензија од 3.000 круни.[7]

Во 1819 година, тој го започнал и го завршил своето нарачано дело Венера Италија како замена за Венера де Медичи.[25]

Откако неговиот предлог од 1814 година да се изгради персонифицирана статуа на религијата за базиликата Свети Петар бил одбиен, Канова се обидел да изгради свој храм за да го смести.[5] Овој проект станал Кановскиот храм. Канова сам ја дизајнирал, финансирал и делумно ја изградил структурата.[4] Структурата требало да биде доказ за побожноста на Канова.[19] Дизајнот на зградата е инспириран од комбинирањето на Партенон и Пантеон заедно.[4][6] На 11 јули 1819 година, Канова го поставил камен-темелникот облечен во црвена папска униформа и украсен со сите негови медали.[19] Прво била отворена во 1830 година, а конечно била завршена во 1836 година.[19] Откако бил поставен камен-темелникот на оваа градба, Канова се вратил во Рим; но секоја наредна есен тој продолжувал да го посетува Посањо за да ги насочи работниците и да ги охрабри со награди.[7]

Во периодот што интервенирал помеѓу почетокот на операциите во Посањо и неговата смрт, тој извршил или завршил некои од неговите највпечатливи дела. Меѓу нив е групата Марс и Венера, колосалната фигура на Пиј VI, Пиета, Свети Јован и колосалната биста на неговиот пријател, грофот Чикоњара.[7]

 
Џорџ Вашингтон, гипс реплика изложена во Историскиот музеј во Северна Каролина

Во 1820 година, тој направил статуа на Џорџ Вашингтон за државата Северна Каролина.[18] Како што препорачал Томас Џеферсон, скулпторот ја користел мермерната биста на Вашингтон од Џузепе Кераки како модел.[26] Доставено е на 24 декември 1821 година. Статуата и Државната куќа на Северна Каролина каде што била изложена подоцна биле уништени од пожар во 1831 година. Гипсната реплика била испратена од кралот на Италија во 1910 година, која сега е изложена во Историскиот музеј во Северна Каролина. Мермерна копија била извајана од Романо Вио во 1970 година, која сега се гледа во ротондата на зградата на главниот град.[26][27]

Во 1822 година, тој отпатувал за Неапол, за да ја надгледува изградбата на восочни калапи за коњичка статуа на Фердинанд VII. Авантурата била погубна за неговото здравје, но набрзо доволно оздравел за да се врати во Рим. Оттаму, тој отпатувал за Венеција; сепак, на 13 октомври 1822 година, тој починал таму на 64-годишна возраст.[7] Бидејќи никогаш не се оженил, името изумрело, освен преку лозата на неговите очувчиња Сатори-Цанова.[6]

На 12 октомври 1822 година, Канова му наложил на својот брат да го искористи целиот имот за да го заврши Храмот во Посањо.[19]

На 25 октомври 1822 година, неговото тело било ставено воКановскиот храм.[7] Неговото срце било погребано во базиликата Санта Марија Глориоза деи Фрари во Венеција, а десната рака зачувана во вазна во Академијата ди Бел Арти ди Венеција.[5][19]

Неговата комеморација била толку голема што се спротивставила на церемонијата што градот Фиренца ја одржал за Микеланџело во 1564 година.[19]

Во 1826 година, Џовани Батиста Сартори го продал римското студио на Канова и ги однел сите гипсени модели и скулптури во Посањо, каде што биле инсталирани во Кановскиот храм.[19]

Негови дела

уреди

Меѓу најзначајните дела на Канова се:

Психа оживеана од бакнежот на Амор (1787)

уреди
 
Детали за психата оживеана од бакнежот на Амор

Психата оживеана од бакнежот на Амор била нарачана во 1787 година од страна на полковникот Џон Кембел.[28] Се смета за ремек-дело на неокласичната скулптура, но ги прикажува митолошките вљубеници во момент на голема емоција, карактеристичен за новото движење на романтизмот. Го претставува богот Амор во висина на љубовта и нежноста, веднаш откако со бакнеж ја разбудил безживотната Психа.

Наполеон како Марс Mиротворец (1802-1806)

уреди

Наполеон како Марс Миротворецот го имал своето основање откако Канова бил ангажиран да направи биста на Наполеон во 1802 година. Статуата била започната во 1802 година, при што Наполеон побарал да биде прикажан во униформа на француски генерал, Канова го одбил тоа, инсистирајќи на алузија на Марс, римскиот бог на војната.[20] Завршена е во 1806 година[21] Во 1811 година, статуата пристигнала во Париз, но не е поставена; ниту неговата бронзена копија во Форо Наполеонико во Милано.[20] Во 1815 година, оригиналот му припаднал на војводата од Велингтон, по неговата победа во Ватерло против Наполеон.[21]

Персеј триумфален (1804–1806)

уреди
 
Детал на Персеј со главата на Медуза

Персеј триумфален, понекогаш наречен Персеј со главата на Медуза, е статуа нарачана од трибината Онорато Дувејриез.[29] Го прикажува грчкиот херој Персеј по неговата победа над Горгон Медуза.

Статуата се базира слободно на Аполо Белведере и Медуза Ронданини.[30]

Наполеон, по неговата италијанска кампања од 1796 година, го однел Аполо Белведере во Париз. Во отсуство на статуата, папата Пиј VII ја добил Кановата Персеј триумфален и го поставил делото на пиедесталот на Аполо.[31] Статуата била толку успешна што кога бил вратен Аполон, Персеј останал како придружно парче.[32]

Една реплика на статуата била нарачана од Канова од полската грофица Валерија Тарновска; сега е изложена во Метрополитен музејот на уметност во Њујорк.[30][33]

Карл Лудвиг Ферноу за статуата рекол дека „секое око мора да почива со задоволство на прекрасната површина, дури и кога умот ќе ги најде разочарани своите надежи за високо и чисто уживање“.[34]

Венера Виктрикс (1805-1808)

уреди

Венера Виктрикс е рангирана меѓу најпознатите дела на Канова. Првично, Канова сакал приказот да биде на облечена Дијана, но Полин Боргезе инсистирал да се направи како гола Венера.[22] Делото не било наменето за јавно гледање.[22]

Трите благодати (1814-1817)

уреди
 
Трите благодати

Џон Расел, шестиот војвода од Бедфорд, нарачал верзија на сега познатото дело.[35] Тој претходно го посетил Канова во неговото ателје во Рим во 1814 година и бил неизмерно импресиониран од резбата на Грисите што скулпторот ги направил за царицата Џозефина. Кога царицата умрела во мај истата година, тој веднаш се понудил да го купи завршеното парче, но не успеал бидејќи го земал синот на Жозефина, Ежен (неговиот син Максимилијан го донел во Санкт Петербург, каде што сега може да се најде во музејот Ермитаж ). . Војводата, си нарачал друга верзија од склуптурата за себе.

Процесот на скулптурата започнал во 1814 година и била завршена во 1817 година. Конечно во 1819 година била инсталирана во резиденцијата на Војводата во Опатијата Вобурн. Канова дури патувал во Англија за да ја надгледува нејзината инсталација, избирајќи да биде изложена на пиедестал прилагоден од мермерна столбна плоча со ротирачки врв. Оваа верзија сега е во заедничка сопственост на Музејот на Викторија и Алберт и Националните галерии на Шкотска, и наизменично се прикажува во секоја од нив.

Уметнички процес

уреди

Канова имал посебен, препознатлив стил во кој ги комбинираше грчките и римските уметнички практики со раните поттикнувања на романтизмот за да навлезе во новиот пат на неокласицизмот.[36] Скулптурите на Канова спаѓаат во три категории: херојски композиции, композиции на благодатта и гробни споменици.[7] Во секоја од нив, основните уметнички мотиви на Канова биле да предизвика, ако не и да се натпреварува, со класичните статуи.[4]

Канова одбил да прима ученици и студенти,[5] но ќе најми работници да ја издлабат почетната фигура од мермерот. Според историчарот на уметност Џузепе Паванело, „системот на работа на Канова се концентрирал на почетната идеја и на финалната резба на мермерот“.[5] Тој имал елабориран систем на споредбено покажување, така што работниците можеле да ја репродуцираат гипсената форма во избраниот блок од мермер.[34] Овие работници би оставиле тенок превез над целата статуа за да може Канова да се фокусира на површината на статуата.[34]

Додека работел, тој барал луѓе да му читаат избрани литературни и историски текстови.[5]

Последен допир

уреди

Полирањето фрла врз деловите кои се осветлени толку голема брилијантност толку често за да ја направи невидлива најмакотрпната трудољубивост; не може да се види, бидејќи силната рефлектирана светлина ги заслепува очите

—Јохан Јоаким Винкелман[34]

Во текот на последната четвртина од осумнаесеттиот век, станало модерно да се гледаат уметнички галерии ноќе со факел. Канова бил уметник кој ја следел модата и ги изложил своите уметнички дела во своето студио на светлина на свеќи.[19] Како таков, Канова ќе започне да ја финализира статуата со специјални алатки под светлина на свеќи,[5] за да ги ублажи транзициите помеѓу различните делови на голото.[34] По малку резбарење, тој почнувал да ја трие статуата со пемза, понекогаш во периоди подолги од недели или месеци.[34] Ако тоа не било доволно, тој користел триполи (гнил камен) и олово.[34]

Тој потоа нанесувал засега непознат хемиски состав на патина врз телото фигурата за да го осветли тонот на кожата.[5] Поважно, неговите пријатели, исто така, негирале каква било употреба на киселини во неговиот процес.[6]

Критики

уреди

Разговорите што се вртат околу оправдувањето на уметноста како излишна обично се повикуваат на името на Канова.[19] Карл Лудвиг Ферноу верувал дека Канова не е добар како Кант во својата естетика, бидејќи се чини дека акцентот бил ставен на пристојноста наместо на убавината.[34] Канова бил означен за создавање дела кои биле вештачки по нивната сложеност.[4]

Наследство

уреди
 
Фасада на Кановскиот храм

Иако уметниците од романтичниот период го закопале името на Канова веднаш по неговата смрт, тој полека повторно се откривал.[5] Џузепе Паванело напишал во 1996 година дека „важноста и вредноста на уметноста на Канова сега се препознаваат како рамнотежа на последното ехо на античките и првиот симптом на немирното експериментирање на модерното време“.[5]

Канова потрошил голем дел од своето богатство помагајќи им на младите студенти и испраќајќи патрони на скулпторите кои се борат,[18] вклучувајќи ги и Сер Ричард Вестмакот и Џон Гибсон.[37][38]

Тој биле воведен во различни редови на витештвото.[6]

Голем број негови дела, скици и списи се собрани во Сала Кановиана на Музејот Цивико на Басано дел Грапа. Други дела, вклучително и од гипс, се Музејот Кановиано во Асоло.

Во 2018 година, во негова чест бил именуван еден кратер на Меркур.[39]

Литературни инспирации

уреди

Две од делата на Канова се појавуваат како гравури во книгата за отпадоци од Собата за цртање на Фишер, 1834 година, со поетски илустрации на Летиција Елизабет Лендон. Овие се од Девојката што танцува[40] и Хебе.[41]

Галерија

уреди

Наводи

уреди
 1. Празен навод (help)
 2. „Canòva, Antonio nell'Enciclopedia Treccani“. Treccani.it. Посетено на 1 April 2017.
 3. 3,0 3,1 Turner 1996a.
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 Jean Martineau & Andrew Robinson, The Glory of Venice: Art in the Eighteenth Century. Yale University Press, 1994. Print.
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 Turner 1996b.
 6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 Handley 1908.
 7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 7,13 Rossetti 1911.
 8. 8,0 8,1 „Eurydice by CANOVA, Antonio“. wga.hu.
 9. „Orpheus by CANOVA, Antonio“. wga.hu.
 10. 10,0 10,1 „Daedalus and Icarus by CANOVA, Antonio“. wga.hu.
 11. „Daedalus and Icarus by CANOVA, Antonio“. wga.hu.
 12. 12,0 12,1 „Theseus and the Minotaur by CANOVA, Antonio“. wga.hu.
 13. 13,0 13,1 13,2 La storia del Palazzo di Venezia dalle collezioni Barbo e Grimani a sede dell'ambasciata veneta e austriaca. Rome, Italy: Gangemi. 2015. стр. 60–61. ISBN 9788849293661. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Gangemi“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 14. 14,0 14,1 Dandolo, Girolamo (1855). La caduta della repubblica di Venezia. University of Oxford. стр. 208–211. ISBN 9781841717913.
 15. „Antonio Canova: Neoclassical Sculptor, Biography“. visual-arts-cork.com.
 16. „Tomb of Pope Clement XIII by CANOVA, Antonio“. wga.hu.
 17. „Sculptures until 1799“. wga.hu.
 18. 18,0 18,1 18,2 „Biography of CANOVA, Antonio in the Web Gallery of Art“. wga.hu.
 19. 19,00 19,01 19,02 19,03 19,04 19,05 19,06 19,07 19,08 19,09 Oskar Batschmann, The Artist in the Modern World: A Conflict Between Market and Self-Expression. DuMont Bunchverlag, 1997. Print.
 20. 20,0 20,1 20,2 20,3 „Napoleon as Mars the Peacemaker by CANOVA, Antonio“. wga.hu.
 21. 21,0 21,1 21,2 21,3 „Napoleon as Mars the Peacemaker by CANOVA, Antonio“. wga.hu.
 22. 22,0 22,1 22,2 22,3 „Paolina Borghese as Venus Victrix by CANOVA, Antonio“. wga.hu.
 23. Paris, Rita, "Appia, una questione non risolta" in "La via Appia, il bianco e il nero di un patrimonio italiano." Electa. 2011
 24. „A. Canova (1757–1822)“. Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences. Посетено на 5 October 2016.
 25. „Venus Italica by CANOVA, Antonio“. wga.hu.
 26. 26,0 26,1 „George Washington Sculpture, North Carolina State Capitol, Raleigh“. University of North Carolina. 19 March 2010.
 27. „The Canova Statue“. North Carolina State University.
 28. Johns, C.M.S. (1998) Antonio Canova and the Politics of Patronage in Revolutionary and Napoleonic Europe. Berkeley, CA: University of California Press, p. 149.
 29. „Perseus Triumphant“. vatican.va.
 30. 30,0 30,1 „Antonio Canova: Perseus with the Head of Medusa (67.110.1) – Heilbrunn Timeline of Art History – The Metropolitan Museum of Art“. metmuseum.org.
 31. Christopher M. S. Johns, Antonia Canova and the Politics of Patronage in Revolutionary and Napoleonic Europe. University of California Press, 1998. Web. – p. 25
 32. „Perseus with the Head of Medusa by CANOVA, Antonio“. wga.hu.
 33. „Perseus with the Head of Medusa by CANOVA, Antonio“. wga.hu.
 34. 34,0 34,1 34,2 34,3 34,4 34,5 34,6 34,7 Satish Padiyar, Chains: David, Canova, and the Fall of the Public Hero in Postrevolutionary France. Pennsylvania State University Press, 2007.
 35. The Three Graces. Victoria & Albert Museum, 2013. Retrieved 2 May 2013.
 36. Leshko J, Davis J (2000). The Smith College Museum of Art: European and American Painting and Sculpture, 1760-1960 (English). United States: Hudson Hill Press. стр. 22. ISBN 9781555951948.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 37. Sicca, Cinzia; Yarrington, Alison (2001). The Lustrous Trade: Material Culture and the History of Sculpture in England and Italy, c. 1700–c. 1860 (англиски). A&C Black. стр. 9. ISBN 9781441185907.
 38. „John Gibson R. A.“. www.gibson-trail.uk. Архивирано од изворникот на 24 March 2022. Посетено на 8 June 2017.
 39. „Canova“. Gazetteer of Planetary Nomenclature. NASA. Посетено на 23 May 2021.
 40. Landon, Letitia Elizabeth (1833). „picture“. Fisher's Drawing Room Scrap Book, 1834. Fisher, Son & Co.Landon, Letitia Elizabeth (1833). „poetical illustration“. Fisher's Drawing Room Scrap Book, 1834. Fisher, Son & Co.
 41. Landon, Letitia Elizabeth (1833). „poetical illustration“. Fisher's Drawing Room Scrap Book, 1834. Fisher, Son & Co.Landon, Letitia Elizabeth (1833). „picture“. Fisher's Drawing Room Scrap Book, 1834. Fisher, Son & Co.

Надворешни врски

уреди