Landon-IcarusandDaedalus.jpg

Икар — момче од митологијата што избегало од заробеништвото на островот Крит одлетувајќи со крила залепени со восок, што му ги направил татко му Дедал. Сончевата топлина го стопила восокот и Икар се удавил во Егејското Море. По него југоисточниот дел од Егејското Море бил наречен Икарско Море; се смета за прва жртва на воздухопловството.

Икар како тема во уметностаУреди

ПоврзаноУреди

  • Икар — најдалечната позната ѕвезда, наречена по јунакот

НаводиУреди

  1. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 69.