Минотаур е митолошко суштество претставено во облик на полу-бик и полу-човек. Тој настанал преку полов однос на жената на кралот Минос, Пасифаја и бик, откако претходно таа влегла во вештачка крава која ја направил Дедал.[1] Минотаурот имал човечко тело и глава на бик. Поради тоа што бил многу грд, кралот Минос го повикал Дедал да изгради лавиринт од кој не би можел да излезе. Минотаурот талкал низ лавиринтот, а на секои седум години му носеле седум момчиња и девојки. Една година, на годишната прослава дошол атинскиот крал Тезеј, кој се вљубил во сестрата на Минотаурот, Аријадна. Аријадна му помогнала на Тезеј да го убие Минотаурот така што му кажала дека од лавиринтот може да се излезе само на еден начин: Да се одмотува клопче со конец на почетокот на лавиринтот па потоа по него да се враќа назад. Минотаурот е познат и како Астерио.[2][3]

Минотаур
Minotauros Myron NAMA 1664 n1.jpg
Минотаур, (Археолошки музеј во Атина)
ВидМитолошки суштества
РодителиПасифаја и бик
МитологијаСтарогрчка митологија
ПодрачјеКрит

Откако седнал на престолот на Крит, Минос се натпреварувал со своите браќа за да владее. Притоа, тој му се помолил на Посејдон, богот на морето, да му испрати еден силен бик, како знак за поддршка. За да го казни Минос, Посејдон направил Пасифаја да се вљуби во бик.

НаводиУреди

  1. Carmen 64.
  2. Robert Graves, Grčki mitovi, Nolit, Beograd, 1992, стр. 294 - 295.
  3. Dante Aligijeri, Pakao. Beograd: Rad, 1961, стр. 71-72.