Војна

Александар III МакедонскиАлександар СуворовТенк Т-34

Воена историја по доба
Портал „Војна“  

Војна е вооружен судир на две или повеќе држави и/или други општествени групи. Таа се одвива на еден или повеќе фронтови, а завојуваните страни обично држат одредена територија која можат да ја одржат или загубат. Во последно време, за војната се користат алтернативни еуфемистички изрази како: конфликт, вооружен судир, непријателства и слично.

Ancient Warfare: Stele of the Vultures, c 2500 BCMedieval Warfare: Battle of Tewkesbury, 1471
Early Modern Warfare: Retreat from Moscow, 1812Industrial Age Warfare: Battle of the Somme, 1916
Modern warfare: Into the Jaws of Death, 1944Nuclear War: Nuclear weapon test, 1954

Видови војниУреди

Војните можат да се поделат:

 • според опфатот: на граѓански, меѓудржавни, регионални и светски
 • според карактерот на војната: ослободителни, одбранбени, граѓански, герилски, империјалистички, колонијални, верски
 • според карактерот на воените средства: на тотални и ограничени
 • според типот на оружјето: конвенционални и нуклеарни
 • според подвижноста: маневарски и позициски.

Војната како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Војната се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура.

Војната како тема во книжевностаУреди

 • „Од книгата Црвени листови (Дезертер)“ (српски: Из књиге „Црвени листови“ (Дезертер)) - песна во проза на српскиот писател Иво Андриќ од 1918 година.[1]
 • „Војна“ - кус расказ на ирскиот писател Вилијам Батлер Јејтс од 1902 година.[2]
 • „Војна“ (хрватски: Rat) - песна на хрватскиот писател Мирослав Крлежа.[3]
 • „Војната е објавена“ (руски: Война объявлена) - песна на рускиот поет Владимир Мајаковски од 1914 година.[4]
 • „Повикување на мислите“ (руски: Мысли в призыв) - песна на Владимир Мајаковски од 1914 година.[5]
 • „Мама и вечерта што ја убија Германците“ (руски: Мама и убитый немцами вечер) - песна на Владимир Мајаковски од 1914 година.[6]
 • „Воено-поморска љубов“ (руски: Военно-морская любовь) - песна на Владимир Мајаковски од 1915 година.[7]
 • „Сенката на загинатиот војник“ (српски: Sen poginulog ratnika) - песна на српската поетеса Десанка Максимовиќ.[8]
 • „За војникот“ (српски: O vojniku) - песна на Десанка Максимовиќ од 1964 година.[9]
 • Војна и мир“ - роман на рускиот писател Лав Толстој.
 • „Војна“ - песна во проза на полскиот поет Збигњев Херберт.[10]
 • „Војна во стапица за глувци“ — поема на рускиот поет Велимир Хлебников.[11]
 • „Пред војната“ — расказ на Велимир Хлебников.[12]
 • „Крај и почеток“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[13]
 • „Стварноста бара“ - песна на Вислава Шимборска.[14]

Војната како тема во популарната музикаУреди

 • „Војна“ — песна на македонската рок-група Архангел од 1993 година.[15]
 • „Нечија војна“ (англиски: Anybody's War) — песна на австралиската рок-група Ајсхаус (Icehouse) од 1987 година.[16]
 • „Сношти уште еден војник“ (англиски: Last night another soldier) — песна на британската панк-група Анџелик апстартс (Angelic Upstarts) од 1980 година.[17]
 • „Воени свињи“ (англиски: War Pigs) — песна на британската хард-рок група Блек сабат (Black Sabbath) од 1970 година.[18]
 • „Воен херој“ (англиски: War Hero) — песна на американската хард-кор група Воид (Void) од 1981 година.[19]
 • „Прирачник за модерна војна“ – песна на македонскиот рапер Да Џака Накот од 2012 година.[20]
 • „Воени злосторства“ (англиски: War crimes) — песна на американската панк-група D.R.I. од 1983 година.[21]
 • „Војна“ (англиски: War) — песна на британската панк-група Експлоитед од 1982 година.[22]
 • „Војна“ (англиски: War) — музички албум на ирската рок-група Ју Ту (U2) од 1983 година.[23]
 • „Лимениот војник“ (англиски: Tin Soldier Man) — песна на британската рок-група Кинкс (The Kinks) од 1967 година.[24]
 • „Омраза и војна“ (англиски: Hate and War) — песна на британската панк-рок група Клеш (The Clash) од 1977 година.[25]
 • „Војна“ (англиски: War) — песна на словенечката музичка група Лајбах (Laibach) од 1994 година.[26]
 • „Воена поема“ (словенечки: Vojna poema) — песна на словенечката музичка група Лајбах од 1986 година.[27]
 • „Кучињата на војната“ (The Dogs of war) - песна на англиската рок-група Пинк флојд (Pink Floyd).[28]
 • „Војникот-џентлмен“ (The Gentleman Soldier) - песна на ирската рок-група Поугс (The Pogues) од 1985 година.[29]
 • „Војна во еден здив“ (англиски: War Within a Breath) - песна на американската рок-група Рејџ агеинст д машин (Rage Against the Machine) од 1999 година.[30]
 • „Војните завршуваат“ (англиски: The Wars End) - песна на американската панк-група Ренсид (Rancid) од 1995 година.[31]
 • „Воен собир“ (англиски: War Ensemble) — песна на американската хеви-метал група Слеер (Slayer).[32]
 • „Хемиско војување“ (англиски: Chemical Warfare) — песна на Слеер (Slayer).[32]
 • „Војна“ (англиски: War) — песна на американскиот рок-музичар Брус Спрингстин (Bruce Springsteen) од 1986 година.[33]
 • „Живот во воено време“ (англиски: Life during wartime) — песна на американската рок-група Токинг хедс (Talking Heads) од 1979 година.[34]
 • „Условите на психичката војна“ (англиски: Terms Of Psychic Warfare) — песна на американската рок-група Хускер Ду (Hüsker Dü) од 1985 година.[35]

Војната како тема во филмотУреди

ЛитератураУреди

 • Игор Јанев, Мегународно право и мегународни односи, Институт за политички студии, Белград, 2012, ISBN 978-86-7419-244-3
 • Игор Јанев, Дипломатија, Институт за политички студии, Белград, 2013, ISBN 978-86-7419-261-0
 • Игор Јанев, Theory of International politics and Diplomacy and New definition of politics, publ. Institute of Political Studies, Belgrade, 2006, ISBN 86-7419-102-9

НаводиУреди

 1. Иво Андрић, Ex Ponto - Немири - Лирика. Београд: Просвета, 1977, стр. 170-171.
 2. Вилијам Батлер Јејтс, Келтскиот самрак. Скопје: Бегемот, 2014, стр. 127-128.
 3. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 38-39.
 4. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 34-35.
 5. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 40-41.
 6. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 38-39.
 7. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 49.
 8. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985, стр. 212.
 9. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985, стр. 171.
 10. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 43.
 11. Велимир Хлебњиков, Краљ времена Велимир I. Просвета: Београд, 1964, стр. 103-117.
 12. Велимир Хлебњиков, Краљ времена Велимир I. Просвета: Београд, 1964, стр. 255-260.
 13. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 263-264.
 14. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 267-269.
 15. Архангел, Архангел 1. Litium Records 001, 2000.
 16. YouTube, Icehouse - Man Of Colours (1987 full album) (пристапено на 8.10.2017)
 17. YouTube, Oi! The Album - FULL ALBUM (пристапено на 24.8.2017)
 18. DISCOGS, Black Sabbath ‎– Paranoid (пристапено на 31.8.2019)
 19. YouTube, VOID - Sessions 1981-83 (FULL ALBUM) (пристапено на 22.8.2017)
 20. Da Dzaka Nakot, Bozjiot prototip. Suriken Records, 027, 2012.
 21. YouTube, D. R. I. - Dirty Rotten 1983 [FULL EP] (пристапено на 8.9.2021)
 22. Discogs, The Exploited ‎– Troops Of Tomorrow (пристапено на 8.10.2020)
 23. YouTube, U2- War - FULL ALBUM (пристапено на 8.1.2017)
 24. The Kinks - Something Else 1967 (Full Vinyl 2003) (пристапено на 16.2.2019)
 25. DISCOGS, The Clash ‎– The Clash (пристапено на 30.4.2020)
 26. Discogs, Laibach ‎– NATO (пристапено на 4.9.2020)
 27. YouTube, Laibach - Vojna Poema.avi (пристапено на 6.9.2020)
 28. YouTube, The Dogs Of War (пристапено на 6.9.2020)
 29. YouTube, 12 The Gentleman Soldier by The Pogues (пристапено на 22.8.2017)
 30. YouTube, Rage Against the Machine The Battle Of Los Angeles Full Album (пристапено на 15.5.2017)
 31. YouTube, Rancid - ...And Out Come The Wolves [1995] (Full Album) (пристапено на 22.8.2017)
 32. 32,0 32,1 Discogs, Slayer ‎– Decade Of Aggression Live (пристапено на 6.10.2019)
 33. YouTube, Bruce Springsteen - War (пристапено на 8.1.2017)
 34. YouTube, Talking Heads - Fear of Music (пристапено на 6.3.2018)
 35. Discogs, Hüsker Dü ‎– New Day Rising (пристапено на 1.7.2020)
 36. IMDB, War and Peace (1966) (пристапено на 30.9.2014)