Артур Велсли, Прв војвода од Велингтон

Англо-ирски војник и ториевин државник

Артур Велсли Велингтон, Прв војвода од Велингтон (анг. Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington; 1 мај 1769 - Лондон, 14 септември 1852) — британски аристократ, маршал (генералисимус) и државник. Војничка слава стекнал во војните против Наполеон Бонапарт. Прв ѝ задал пораз на Наполеоновата војска кај Ватерло, во 1815 година. По победата, заедно со прускиот фелдмаршал Блихер продефилирал низ Париз.

Војводата од Велингтон во 1814 г.

По првиот пад на Наполеон, Велингтон беше британски делегат на Виенскиот конгрес. По враќањето на Наполеон во 1815 година, стана врховен командант на сојузничките сили и го порази Наполеон во Битката кај Ватерло, на 18.06.1815 година.