Фернандо VII (Шпанија)

Фернандо VII од Шпанија
Крал на Шпанија
На престол19 март – 6 мај 1808
ПретходникКарлос IV од Шпанија
НаследникЖозеф Бонапарт
Крал на Шпанија
На престол11 декември 1813 – 29 септември 1833
ПретходникЖозеф Бонапарт
НаследникИзабела II од Шпанија
СопружникМарија Антонија од Неапол
Марија Изабела од Португалија
Марија Жозеф Саксонска
Марија Кристина
ДецаИзабела II од Шпанија
Луиза Фернанда Бурбонска
ДинастијаБурбонска династија
ТаткоКарлос IV од Шпанија
МајкаМарија Луиза од Парма

Фернандо VII бил крал на Шпанија во 1808 година за краток период бидејќи бил симнат од престолот под притисок на Наполеон Бонапарт. Повторно како крал управувал од периодот помеѓу 1814 до 1833 година. Фернандо е син на Карлос III од Шпанија и Марија Луиза од Парма. Како млад бил голем противник на министерот Мануел Годој, љубовник на мајка му. Во 1808 година, кога татко му абдицирал тој станал негов наследник на престолот. Веднаш откако станал крал, министерот Годој бил уапсен.

Повторно на власт дошол во 1814 година кога ја наложил шпанската инквизиција која била во застој. Исто така, тој како главна цел му била враќањето на колониите во Америка.