42. северен напоредник

42. северен напоредник се наоѓа во Земја
42°
42. северен напоредник

42. северен напоредник (42° СГШ) — напоредник кој лежи 42 степени северно од Екваторот. Минува низ Европа, Средоземното Море, Азија, Тихиот Океан, Северна Америка и Атлантскиот Океан.

МестаУреди

Започнувајќи од нултиот меридијан, па на исток, напоредникот 42° СГШ минува низ:

Координати Земја, територија, море Белешки
42°00′ СГШ 0°00′ ИГД /   Шпанија Минува веднаш северно од Жирона
42°00′ СГШ 3°11′ ИГД / Средоземно Море
42°00′ СГШ 8°39′ ИГД /   Франција островот Корзика
42°00′ СГШ 9°27′ ИГД / Средоземно Море Тиренско Море
42°00′ СГШ 11°58′ ИГД /   Италија
42°00′ СГШ 15°00′ ИГД / Јадранско Море
42°00′ СГШ 19°09′ ИГД /   Црна Гора
42°00′ СГШ 19°23′ ИГД /   Албанија
42°00′ СГШ 20°37′ ИГД /   Косово делумно признаена како независна држава — полага право   Србија
42°00′ СГШ 20°46′ ИГД /   Македонија Минува низ Скопје
42°00′ СГШ 22°52′ ИГД /   Бугарија
42°00′ СГШ 26°56′ ИГД /   Турција
42°00′ СГШ 27°25′ ИГД /   Бугарија
42°00′ СГШ 27°51′ ИГД /   Турција само 3 км
42°00′ СГШ 27°53′ ИГД /   Бугарија
42°00′ СГШ 28°02′ ИГД / Црно Море
42°00′ СГШ 33°17′ ИГД /   Турција
42°00′ СГШ 33°34′ ИГД / Црно Море
42°00′ СГШ 34°52′ ИГД /   Турција
42°00′ СГШ 35°07′ ИГД / Црно Море
42°00′ СГШ 41°45′ ИГД /   Грузија
42°00′ СГШ 46°05′ ИГД /   Русија Дагестан — само 2 км
42°00′ СГШ 46°07′ ИГД /   Грузија само 3 км
42°00′ СГШ 46°09′ ИГД /   Русија Дагестан
42°00′ СГШ 48°20′ ИГД / Касписко Море
42°00′ СГШ 52°27′ ИГД /   Казахстан
42°00′ СГШ 52°48′ ИГД /   Туркменистан
42°00′ СГШ 54°51′ ИГД /   Казахстан
42°00′ СГШ 56°00′ ИГД /   Узбекистан
42°00′ СГШ 57°10′ ИГД /   Туркменистан
42°00′ СГШ 60°00′ ИГД /   Узбекистан
42°00′ СГШ 66°00′ ИГД /   Казахстан
42°00′ СГШ 70°20′ ИГД /   Узбекистан
42°00′ СГШ 70°50′ ИГД /   Киргистан
42°00′ СГШ 79°50′ ИГД /   Кина
42°00′ СГШ 103°03′ ИГД /   Монголија
42°00′ СГШ 105°56′ ИГД /   Кина
42°00′ СГШ 128°03′ ИГД /   ДНР Кореја
42°00′ СГШ 130°02′ ИГД / Јапонско Море (Источно Море) Минува веднаш северно од островот Окушири,   Јапонија
42°00′ СГШ 140°07′ ИГД /   Јапонија островот Хокаидо
42°00′ СГШ 140°53′ ИГД / Тихи Океан
42°00′ СГШ 143°09′ ИГД /   Јапонија островот Хокаидо
42°00′ СГШ 143°15′ ИГД / Тихи Океан
42°00′ СГШ 124°13′ ЗГД /   САД границата на Орегон со Калифорнија
границата на Орегон со Невада
границата на Ајдахо со Невада
границата на Ајдахо со Јута
Вајоминг
Небраска
Ајова
Илиноис — минува низ Чикаго
42°00′ СГШ 87°39′ ЗГД / езерото Мичиген
42°00′ СГШ 86°33′ ЗГД /   САД Мичиген
42°00′ СГШ 83°11′ ЗГД / езерото Ири
42°00′ СГШ 82°58′ ЗГД /   Канада Онтарио
42°00′ СГШ 82°29′ ЗГД / езерото Ири
42°00′ СГШ 80°26′ ЗГД /   САД Пенсилванија — округот Ири
границата на Њујорк со Пенсилванија
Њујорк
Конектикат — минува веднаш јужно од границата со Масачусетс
Род Ајленд — минува веднаш јужно од границата со Масачусетс
Масачусетс
42°00′ СГШ 70°42′ ЗГД / заливот Кејп Код
42°00′ СГШ 70°05′ ЗГД /   САД Масачусетс — областа Кејп Код
42°00′ СГШ 70°02′ ЗГД / Атлантски Океан
42°00′ СГШ 8°53′ ЗГД /   Шпанија
42°00′ СГШ 8°39′ ЗГД /   Португалија
42°00′ СГШ 8°07′ ЗГД /   Шпанија

ПоврзаноУреди