Хокаидо (јапонски: 北海道, трск. хоккајдо:, букв. „северноморска траса“; ајнски: Мозир), порано познат како Езо, е вториот најголем остров во Јапонија. Протокот Цугару го одделува од Хоншу, иако е поврзан со Хоншу со подземниот тунел Сејкан. Најголемиот град на Хокаидо е главниот град Сапоро.