Онтарио (Англиски/француски: Ontario) е покраина во Канада и економски најразвиена и најнаселена од покраините во земјата.

  • Површина: 891.190 км2
  • Жители: 11.420.000
  • Главен град: Торонто (англиски/француски: Toronto)
Онтарио, Канада
Знамето на Онтарио
Грб Онтарија
(Знамето на Онтарио) (Грбот на Онтарио)
Ontario, Canada.svg
Службен јазик Англиски
Главен град Торонто
Најголем град Торонто
Премиер Доуг Форд
Површина 1,076,395 км2
Популација

2005. година
Место во Канада:
Густина на население
2005. година:


12,541,410
1. по ред

12.94/км2
Мрежно место gov.on.ca
ЦН Кулата во Торонто е највисока кува во светот од таков вид.
Парк во близина на езерото Онтарио.
Водопадите Регет.
Торонто, главниот град на Онтарио.
Отава, главниот град на Канада.
Лондон, Онтарио.
Ст. Катарина.
Центарот Оаквил
Илјада Острови.

Етнички групиУреди

Етничка група број %
Вкупно население 11,285,545 100
Канаѓани 3,350,275 29.7
Англичани 2,711,485 24
Шкоти 1,843,110 16.3
Ирци 1,761,280 15.6
Французи 1,235,765 10.9
Германци 965,510 8.6
Италијанци 781,345 6.9
Кинези 518,550 4.6
Холанѓани 436,035 3.9
Источни Индијци 413,415 3.7
Полјаци 386,050 3.4
Украинци 290,925 2.6
Канадски Индијанци 248,940 2.2
Португалци 248,265 2.2
Евреи 196,260 1.7
Јамајчани 180,810 1.6
Филипинци 165,025 1.5
Велшани
Унгарци 128,575 1.1
Грци 120,635 1.0
Руси 106,710 0.9
Шпанци 103,110 0.9
Американци(САД) 86,855 0.8
Британци 76,415 0.7
Виетнамци 67,450 0.6
Финци 64,105 0.6
Хрвати 62,325 0.6
Мелези 60,535 0.5
Срби 40,580 0.39
Југословени 37,650 0.36
Бошњаци 8,600 0.08

РелигијаУреди

Религија Жители %
Вкупно 11,285,535 100
Протестанти 3,935,745 34.9
Католици 3,911,760 34.7
Атеисти 1,841,290 16.3
Муслимани 352,530 3.1
Д-рХристијани 301,935 2.7
Православни 264,055 2.3
Хинду 217,555 1.9
Евреи 190,795 1.7
Будисти 128,320 1.1
Сики 104,785 0.9
Источни религии 17,780 0.2
д-р религии 18,985 0.2

НаводиУреди