Напоредник (или паралела) е замислена линија која ја обиколува Земјината топка од запад кон исток и со тоа ги спојува сите места кои се наоѓаат на иста латитуда. Напоредниците се нарекуваат и паралели бидејќи се паралелни меѓу себе. Екваторот е напоредник кој ја дели Земјината топка на два дела.

Екваторот

Поврзано

уреди