13 март (починале)

список на статии на Викимедија
1314  Жак де Моле — последниот голем мајстор на витешкиот ред „Темплари“.
1572  Петар Хекторовиќ — хрватски ренесансен писател.
1894  Александар IIцар на Русија.
1879  Адолф Андерсен — германски шахист.
1933  Андон Димитров — македонски револуционер.
1965  Фан С. Ноли — албанско-американски писател и свештеник.
1975  Иво Андриќ — југословенски писател, добитник на Нобеловата награда за литература.
1976  Коста Томашевиќ — српски и југословенски фудбалер.
1977  Јан Паточка — чешки филозоф.
1987  Бошко Станковски — македонски политичар.
1993  Петар Мазев — македонски академски сликар.
1996  Кшиштоф Кишловскиполски филмски режисер.
2006  Димитрие Османли — македонски режисер.
2014  Петар Милошевски — македонски фудбалер.
2022  Игор Мандиќ — хрватски писател, есеист и критичар.
2022  Вилијам Харт — американски глумец.