Карл Ернест Адолф Андерсен (германски: Karl Ernst Adolf Anderssen; 6 јули 1818 - 13 март 1879)[1] — германски шаховски мајстор и водечки шахист во светот во средината на XIX век.[2]

Адолф Андерсен

Неофицијално бил прогласен светски првак по освојувањето на првиот меѓународен шаховски турни одржан во Лондон во 1851 г. Како вечен љубител на шахот, за тоа време на неговото гостување во Лондон бил прашан зошто не ја посетил Големата изложба во Лондон на што одговорил: „Дојдов во Лондон да играм шах“.

По овој турамент бил непобелив сѐ до 1858 кога изгубил (7.5 против 2.5) од младиот американски шахист Пол Морфи кој бргу се отстранел од играта поради ментално здравствени причини што повторно му дозволило на Андерсер да доминира на светската сцена.

Во 1870 во Баден-Баден уште еднаш се докажал како првак со освојувањето на тој турнир во кој и учествувал силниот Вилхелм Штајниц.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. "Anderssen, Adolf" in The New Encyclopaedia Britannica. Chicago: Encyclopaedia Britannica Inc., 15th edn., 1992, Vol. 1, p. 385.
  2. Со исклучок на поразот од Пол Морфи во 1858 г.

Надворешни врски уреди