13 август (починале)

список на статии на Викимедија
1447  Филипо Марија Висконти — војвода на Милано.
1826  Рене Теофил Јасинт Ленекфранцуски лекар, пронаоѓач на стетоскопот.
1863  Ежен Делакроафранцуски сликар, претставник на романтизмот во француското сликарство.
1882  Вилијам Стенли Џевонс — англиски економист.
1895  Трајко Китанчев — македонски општественик, литерат, револуционер, просветен работник.
1908  Стеван Сремацсрпски писател.
1910  Флоренс Најтингеланглиска медицинска сестра, основач на првото училиште за болничарки.
1912  Жил Маснефранцуски композитор.
1917  Едуард Бухнергермански хемичар, добитник на Нобелова награда.
1936  Иван Георгов — македонски педагог.
1946  Херберт Џорџ Велсанглиски писател.
1974  Тина Брукс — американски џез-музичар.
1984  Тигран Петросјанерменски шахист и светски шаховски првак.
1995  Симеон Гугуловски — македонски оперски пејач.