Едвард Бухнер (германски: Eduard Buchner; 20 мај 1860 - 13 август 1917), бил германски хемичар. Добитник е на Нобеловата награда за хемија во 1907 за истражувања на ферментацијата.

Едвард Бухнер
Роден 20 мај 1860
Минхен, Германија
Починал 13 август 1917
Занимање хемија, хемичар

Надворешни врски

уреди