10 јануари (починале)

список на статии на Викимедија
1778  Карл фон Лине — шведски ботаничар и систематичар, прв претседател на Шведската академија на науките, еден од најголемите дескриптивни ботаничари на сите времиња.
1862  Семјуел Колт — американски пронаоѓач.
1891  Лаза Лазаревиќ — српски писател.
1917  Вилијам Коди (познат како Бафало Бил) — американски каубоец.
1951  Синклер Луис — американски писател.
1971  Коко Шанел — француска модна дизајнерка.
1986  Јарослав Сајферт — чешки поет, добитник на Нобеловата награда за литература во 1984 година.
1991  Александар Лазаров — редовен професор на Медицинскиот факултет, долгогодишен директор на Гинеколошката клиника во Скопје и еден од првите стручњаци на гинекологијата во Македонија.
2003  Жулињо — бразилски фудбалер.
2006  Фадил Тоскиќ — босански и југословенски пејач.
2007  Карло Понти — италијански филмски продуцент.
2011  Бора Костиќ — српски и југословенски фудбалер.
2011  Бошко Петровиќ — хрватски џез-музичар.
2015  Тим Драмонд — американски рок-музичар.
2016  Дејвид Боуви — англиски рок-музичар.
2018  Димитар Димитров — македонски гинеколог.
2018  Еди Кларк — британски рок-музичар, член на групата Моторхед.
2020  Неда Арнериќ — српска и југословенска глумица.
2023  Џеф Бек — англиски рок-гитарист.