Список на острови во Грција

список на статии на Викимедија

Грција поседува огромен број на острови, проценувајќи се на 1200 до 6000 острови. Бројот на населени острови варира од 166 до 227. Најголем грчки остров е Крит кој се наоѓа на самиот југ на Егејско Море, додека пак вториот по големина остров е Евбеја кој е одделен од копното со Еврипскиот Проток широк 96 километри и се наоѓа во регионот на Централна Грција. После третиот и четвртиот остров, Лезбос и Родос сите други острови се две третини од големината на самиот Родос. Сите грчки острови се групираат во следните групи: Арго-Саронски острови, Киклади, Северноегејски Острови, Споради, Јонски Острови и Додеканези.

Грчки острови во Егејското Море

Острови по големина

уреди
Остров Површина
(mi2)
(км2)
1 Крит 3,219 8,336
2 Евбеја 1,417 3,670
3 Лезбос 630 1,633
4 Родос 541 1,401
5 Хиос 325 842.3
6 Кефалонија 302 781
7 Крф 229 592.9
8 Лемнос 184 477.6
9 Самос 184 477.4
10 Наксос 166 429.8
11 Закинтос 157 406
12 Тасос 147 380.1
13 Андрос 147 380.0
14 Лефкада 117 303
15 Карпатос 116 300
16 Кос 112 290.3
17 Китира 108 279.6
18 Икарија 99 255
19 Скирос 81 209
20 Парос 75 195
21 Тинос 75 194

Поврзано

уреди