Кос

појаснителна страница

Кос (грчки: Κως) — еден од поголемите острови во групацијата Додеканез во источна Грција. Всушност, островот припаѓа на округот Кос во рамки на периферијата Јужен Егеј, како средиштен остров, каде со околните острови и хриди сочинува посебна општина. Главно место на островот е истоимениот град, кој истовремено претставува и седиште на округот.

Преубавите плажи се обележје на Кос

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди