Алонизос или, поретко, Алонисос (Грчки1|Αλόννησος) е еден од островите Споради во Егејското Море.

Островот управно припаѓа на округот Споради, како една од општините. Општината Алонизос има површина од 130 км², бидејќи опфаќа и некои мали острови во близина на Алонизос. Тие се најчесто ненаселени, па речоси 99% од жителите на општината живеат на Алонизос. Седиште на општината и најголема населба на островот е гратчето Патитири.

Природни услови

уреди
 
Детал од островот
 
Патитири
 

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди