Споради, познати и како Северни Споради (грчки: Σποράδες) е островска група во западниот дел на Егејско Море, долж источниот брег на грчкото копно во близина на големиот остров Евбеја и брегот на Тесалија. Зафаќаат површина од 275 км2 и население од околу 15.000. Спорадите ги сочинуваат 24 острови, од кои 4 се поголеми и населени: