Егина (митологија)

нимфа
(Пренасочено од Егина)

Егина (грчки: Αἴγινα) во старогрчката митологија била нимфа најада, ќерка на речниот бог Асоп и нимфата Метопа.[1]

Егина

МитологијаУреди

Убавата ќерка на Асоп го привлекла вниманието и на самиот врховен бог Зевс, па тој ја грабнал во вид на огин или орел и ја однел на островот Енон, подоцнна наречен Егина. Таму Егина на Зевс му го родила синот Еак. Асоп напразно секаде ја барал својата ќерка, сè додека Сизиф кој бил очевидец на грабнувањето, не му открил кој ја однел. Тоа го разбеснело Зевс и тој сурово го казнил Сизифа, а Асопа со молња го натерал да се врати во своето корито. Егина заминала во Тесалија, оставајќи го Еак на островот, чиј крал станал подоцна и се омажила за Актор на кој му го родила синот Менетиј.[2]

НаводиУреди

  1. theoi.com: Aigina
  2. Цермановић-Кузмановић, А. & Срејовић, Д. 1992. Лексикон религија и митова. Савремена администрација. Београд.