Отвори го главното мени
Поздивишча
Поздивишча is located in Грција
Поздивишча
Поздивишча (Грешка во скриптата: Нема модул наречен „Location map/old“.)
Овласт Околија Костур


Поздивишча е село во Егејска Македонија, Република Грција, Околија Костур (Νομός Καστοριάς).

Географиja и местоположбаУреди

Селото е сместено во подножјето на В’ро Планина, која е разгранок на Вичо Планина. Селото е подигнато по доаѓање на Турците, од сточари од Преспа. Во почетокот било сместено во планинскиот венец Винов Танец во месноста Рушов и Кокошинова Лапка, а подоцна во месноста Селиште. Во селото имало голема мигарација во прекуморските земји и во Бугарија. Селото настадало во Граѓанската војна со што 62 фамилии пребегнале во Македонија. До 1961 се иселиле 30 фамилии во прекуморските земји. Селото одгледува жито, грав, јаболки и друго. Слава на селото е христијанскиот празник Св.Атанаас - летен.

  • 1913 - 968 жители
  • 1920 - 710
  • 1928 - 676
  • 1940 - 738
  • 1951 - 450
  • 1961 - 229
  • 1971 - 184
  • 2001 - 57