Ристо Шанев (5 март 1944, Пождивишта, Костурско, Егејска Македонија) — поет и писател. Основно образование завршува во родното село, а средно во Лерин. Од 1957 година го продолжува своето школување во Скопје, каде дипломира на Правниот факултет. Работи како правник.

Еден е од основачите на Млади македонски писатели, Млада Струга, како и на едицијата Алфа. Член е на ДПМ од 2000 година.

Книжевно творештвоУреди

  • Златниот прстен на сеќавањата (поезија, 1995)
  • Далечини (поезија, 1996)
  • Заеднички години (поезија, 1996)
  • Враќање (поезија, 1997)
  • Ноќ и ден во Канада (поезија, 1999)

Соавтор е на монографијата „Пождивишта“, Скопје, 1988.