Тодор Симовски

Тодор Христов Симовски (14 февруари 1924, Извор, Кукушко, Егејска Македонија - 4 јануари 1998, Скопје, Македонија) — македонски партизан, издавач, историчар и национален деец.

Тодор Симовски
Тодор Симовски.jpg
Роден 14 февруари 1924
Извор, Кукушко, Егејска Македонија
Починал 4 јануари 1998
Скопје, Р. Македонија
Занимање историчар, писател и борец

БиографијаУреди

Тодор Симовски е роден во кукушкото село Извор, Егејска Македонија. Учествувал во партизанското антифашистичко движење и националноослободителната борба на македонскиот народ во Егејска Македонија, во која е организиран од 1941 година. Од мај 1942 година е секретар на ОКНЕ за Гуменџиската околија, а од 1943 организационен секретар на окружниот одбор на ЕПОН за Воденскиот, Катеринскиот, Берскиот и Кукушкиот округ. Во февруари 1946 година станува функционер на НОФ за Гуменџиската и Ениџевардарската околија. По војната пребегнува во СР Македонија и дипломира во Отсекот за историја на Филозофскиот факултет во Скопје.[1]

Тодор Симовски се занимавал со новинарство, картографија, научна публицистика и теми од областа на историјата на македонскиот народ, претежно на егејскиот дел на Македонија.[2]

ТворештвоУреди

Тодор Симовски е автор на книгите[3][4]:

  • Тодор Христов Симовски: ”Миграционите движења и етничкиот состав на населението во Воденска околија 1912-1940”, Гласник на ИНИ, год.XIII, бр.1-2, Скопје 1969
  • Тодор Христов Симовски: ”Балканските војни и нивните реперкусии врз етничката положба на Егејска Македонија”, ИНИ, год.XIII, бр.3, Скопје 1972
  • Тодор Христов Симовски: ”Населените места во Егејска Македонија”, ИНИ, Скопје 1978
  • Тодор Христов Симовски: ”Атлас на населените места во Егејска Македонија”,Здружение на децата бегалци од Егејскиот дел на Македонија и Македонска книга, Скопје 1997. ISBN 9989-9819-2-2[5]
  • Тодор Христов Симовски: ”Населените места во Егејска Македонија Д. 1”,Здружение на децата бегалци од Егејскиот дел на Македонија : Печатница „Гоце Делчев”, Скопје 1998. ISBN 9989-9819-4-9 и ISBN 9989-9819-5-7 (д. 1)
  • Тодор Христов Симовски: ”Населените места во Егејска Македонија Д. 1”,Здружение на децата бегалци од Егејскиот дел на Македонија : Печатница „Гоце Делчев”, Скопје 1998. ISBN 9989-9819-4-9 и ISBN 9989-9819-6-5 (д. 2)

НаводиУреди