Костур (општина)

општина во Егејска Македонија
Општина Костур
Δήμος Καστοριάς
Dimos Kastorias - West Macedonia.svg
Општина Костур на картата на областа Западна Македонија
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Костур
Гео. област: Костурска Котлина
Население: 34 408 (2001)
Седиште: Костур
Нас. места: 55
Пошт. бр.: 520 00
Пов. бр.: 24670-2 до 3
Портал: kastoriacity.gr

Костур (грчки: Δήμος Καστοριάς, Димос Касторијас) — општина во западниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е истоимениот град Костур.

Етничка Карта на Општина Костур

Населени местаУреди

Општина Костур е создадена на 1 јануари 2011 г. согласно законот „Каликратис“[1] со спојување на девет административни единици — општините Костур, Света Троица, Четирок, Корешта, Свети Врач, Македон (Македни), Вич, Клисура и општинската целина Кастраки.

Напомена: Називите на општините „Кастраки“ и „Македни“ се произволно дадени грчки називи што не се однесуваат на ниедно постоечко место. Општините Света Троица и Свети Врач се наречени по манастирите што се наоѓаат на нивна територија.

Општинска единица ВичУреди

 
Поранешната општина Вич на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Вич со седиште во Тихолишта (Тихио) има 1 473 жители (2001) и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Тихолишта
 • Општински оддел Блаца
 • село Блаца (Οξυά, Оксија) (69 жители)
 • Општински оддел Вишени
 • село Вишени (Βυσσινιά, Висинија) (135 жители)
 • Општински оддел Кондороби (357 жители)
 • село Кондороби (Μεταμόρφωση, Метаморфоси) (173 жители)
 • село Фотиништа (или Фотинишча; Φωτεινή, Фотини) (184 жители)
 • Општински оддел Черешница
 • село Черешница (Πολυκέρασος, Поликерасос) (29 жители)
 • Општински оддел Шестево
 • село Шестево (или Шестеово; Σιδηροχώρι, Сидирохори) (125 жители)

На територијата на општинската единица се наоѓа и денес напуштеното село Бапчор (Вапсори, Пименико).

Општинска единица КастракиУреди

 
Поранешната општинска целина Кастраки на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општинската целина Кастраки (Κοινότητα Καστρακίου) има 623 жители и опфаќа само две села — седиштето Косинец (Ιεροπηγή) со 420 жители и Д’мбени (Δενδροχώρι) со 349 жители.

На територијата на општинската единица се наоѓа и денес напуштеното село Лобаница (Агиос Димитриос).

Општинска единица КлисураУреди

 
Поранешната општина Клисура на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Клисура (Δήμος Κλεισούρας) се состои од само едно населено место — Клисура (Влахоклисура) и има 559 жители.

Општинска единица КорештаУреди

 
Поранешната општина Корешта на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Корешта со седиште во Нови Габреш (Неос Икисмос или Корестија) има 1 000 жители (2001) и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Габреш (427 жители)
 • село Нови Габреш (Νέος Οικισμός или Κορέστια, Неос Икисмос или Корестија) (420 жители)
 • село Габреш, (Γάβρος, Гаврос) (7 жители)
 • Општински оддел Дреновени
 • Општински оддел Жервени
 • село Жервени (Άγιος Αντώνιος, Агиос Антониос) (141 жител)
 • Општински оддел Кономлади
 • Општински оддел Поздивишта
 • село Поздивишта (или Поздивишча; Χάλαρα, Халара) (57 жители)
 • Општински оддел Статица (143 жители)
 • Општински оддел Чрновишта
 • село Чрновишта (или Чрновишча; Μαυρόκαμπος, Маврокамбос) (9 жители)

Општинска единица КостурУреди

 
Поранешната општина Костур на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Костур со седиште во Костур има 16 218 жители (2001) и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Костур (16 218 жители)
 • град Костур (Καστοριά, Касторија) (14 813 жители)
 • село Апоскеп (Απόσκεπος, Апоскепос) (135 жители)
 • село Нов Чифлик (Χλόη, Хлои) (819 жители)
 • село Сетома (Κεφαλάρι, Кефалари) (451 жител)

Општинска единица МакедонУреди

 
Поранешната општина Македни на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Македон или Македни (Δήμος Μακεδνών) со седиште во Маврово (Маврохори) има 1 473 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места от областа Пополе:

 • Општински оддел Маврово (1 554 жители)
 • село Маврово (Μαυροχώρι, Маврохори) (1 409 жители)
 • село Крпени (Κρεπενή, Крепени) (145 жители)
 • Општински оддел Дупјак
 • село Дупјак (Δισπηλιό, Дипсилио) (1 186 жители)
 • Општински оддел Личишта
 • село Личишта (или Личишча; Πολυκάρπη, Поликарпи) (69 жители)

Општинска единица Света ТроицаУреди

 
Поранешната општина Костур на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Света Троица (Δήμος Αγίας Τριάδος) со седиште во Мањак (Мањаки) има 6 117 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Мањак
 • село Мањак (Μανιάκοι, Мањаки) (2 619 жители)
 • Општински оддел Брештени
 • село Брештени (или Брешчени; Αυγή, Авги) (204 жители)
 • Општински оддел Галишта
 • село Галишта (или Галишча; Ομορφοκκλησιά, Оморфоклисија) (47 жители)
 • Општински оддел Желогоже
 • село Желогоже (или Желегоже; Πεντάβρυσο, Пендаврисо) (662 жители)
 • село Псоре (Υψηλό, Ипсило) (59 жители)
 • Општински оддел Желин (1 074)
 • село Желин (Χιλιόδενδρο, Хилиодендро) (617 жители)
 • село Изглибе (Πορειά, Порија) (457 жители)
 • Општински оддел Жупаништа (792)
 • село Жупаништа (или Жупанишча; Λεύκη, Левки) (434 жители)
 • село Орман (Κάτω Λεύκη, Като Левки) (358 жители)
 • село Ново Жупаништа (Νέα Λεύκη, Неја Левки) (358 жители)
 • Општински оддел Сливени
 • село Сливени (Κορομηλιά, Коромилија) (349 жители)
 • Општински оддел Цакони

Општинска единица Свети ВрачУреди

 
Поранешната општина Свети Врач на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Свети Врач (Δήμος Αγίων Αναργύρων) со седиште во Горенци (Корисос) има 2 845 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Горенци (1 370 жители)
 • село Горенци (Κορησός, Корисос) (1 309 жители)
 • село Чурилово (Άγιος Νικόλαος, Агиос Николаос) (61 жител)
 • Општински оддел Загоричани (613 жители)
 • Општински оддел Куманичево
 • Општински оддел Олишта (474 жители)

Општинска единица ЧетирокУреди

 
Поранешната општина Четирок на картата на некогашниот округ Костур.

Според пописот во 2001 г., општината Четирок (Δήμος Μεσοποταμίας, старо име Δήμος Αλιάκμονα) со седиште во Четирок (Месопотамија) има 4 100 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Четирок (2 506 жители)
 • село Четирок (Μεσοποταμιά, Месопотамија) (1 802 жители)
 • село Тиквени (Κολοκυνθού, Колокинту ) (704 жители)
 • Општински оддел Горно Папратско (207 жители)
 • Општински оддел Добролишта
 • село Добролишта (или Добролишча; Καλοχώρι, Калохори) (458 жители)
 • Општински оддел Ошени
 • село Ошени (Οινόη, Инои) (583 жители)
 • Општински оддел Света Недела

На територијата на општинската единица се наоѓа и некогашното село Трстика (Ακόντιο, Акондио).

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врскиУреди