Пехарсоѕвездие. Неговото латинско име означува чаша или пехар, а се идентификува со пехарот на богот Аполон од митологијата. Едно е од 48-те соѕвездија забележани од астрономот од 1 век Птоломеј. Ова соѕвездие е слабо видливо и нема ѕвезда посјајна од величина 4.

Пехар
лат. Crater
КратенкаCrt
ГенитивноCrateris
Ректасцензија11 ч.
Деклинација−16°
Површина282 (°)² (53rd)
Главни ѕвезди4
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
12
Ѕвезди со планети1
Ѕвезди посјајни од 3,00mнема
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)нема
Најсјајна ѕвездаδ Crt (3.57m)
Најблиска ѕвездаγ Crt
сг,  пс)
Месјеови објекти0
Метеорски дождовиEta Craterids
Соседни
соѕвездија
Лав
Секстант
Хидра
Гавран
Девица
Видливо на ширина од +65° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец април.

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди