Список на ѕвезди во соѕвездието Пехар

список на статии на Викимедија

Ова е список на забележани ѕвезди во соѕвездието Пехар, наредени според сјајноста.

Име B F HD HIP Рек. Дек Прив.
вел.
Апс.
вел.
Растојание (сг) Спектрална класа Забелешки
δ Crt δ 12 98430 55282 11ч 19м &1000000000000205200000020,52с −14° 46′ &1000000000000044600000044,6″ 3,56 −0,32 195 K0III Labrum
γ Crt γ 15 99211 55705 11ч 24м &1000000000000529800000052,98с −17° 41′ &1000000000000002500000002,5″ 4,06 2,01 84 A9V двојна ѕвезда
α Crt α 7 95272 53740 10ч 59м &1000000000000467500000046,75с −18° 17′ &1000000000000056800000056,8″ 4,08 0,44 174 K1III Alkes
β Crt β 11 97277 54682 11ч 11м &1000000000000394900000039,49с −22° 49′ &1000000000000032200000032,2″ 4,46 −0,10 266 A1V Al Sharasif
θ Crt θ 21 100889 56633 11ч 36м &1000000000000409500000040,95с −09° 48′ &1000000000000008100000008,1″ 4,70 −0,15 305 B9.5Vn
ζ Crt ζ 27 102070 57283 11ч 44м &1000000000000457600000045,76с −18° 21′ &1000000000000002200000002,2″ 4,71 −0,45 350 G8III
ε Crt ε 14 99167 55687 11ч 24м &1000000000000366100000036,61с −10° 51′ &1000000000000033800000033,8″ 4,81 −0,43 364 K5III
λ Crt λ 13 98991 55598 11ч 23м &1000000000000220700000022,07с −18° 46′ &1000000000000047600000047,6″ 5,08 2,87 143 F3IV спектроскопна бинарна ѕвезда
η Crt η 30 103632 58188 11ч 56м &1000000000000009800000000,98с −17° 09′ &1000000000000002900000002,9″ 5,17 0,46 285 A0V променлива
ι Crt ι 24 101198 56802 11ч 38м &1000000000000399600000039,96с −13° 12′ &1000000000000008100000008,1″ 5,48 3,32 88 F7V двојна ѕвезда
95808 54029 11ч 03м &1000000000000149300000014,93с −11° 18′ &1000000000000011600000011,6″ 5,51 0,56 318 G7III... двојна ѕвезда
94481 53316 10ч 54м &1000000000000177800000017,78с −13° 45′ &1000000000000029000000029,0″ 5,65 0,16 409 K0III + (G)
99922 56078 11ч 29м &1000000000000386500000038,65с −24° 27′ &1000000000000050600000050,6″ 5,77 0,31 403 A0V двојна ѕвезда
95314 53778 11ч 00м &1000000000000117000000011,70с −14° 04′ &1000000000000059900000059,9″ 5,86 0,20 442 K5III
95234 53723 10ч 59м &1000000000000309500000030,95с −16° 21′ &1000000000000013300000013,3″ 5,88 −1,92 1185 M1III променлива
κ Crt κ 16 99564 55874 11ч 27м &1000000000000095800000009,58с −12° 21′ &1000000000000024500000024,5″ 5,93 2,80 219 F4III-IV двојна ѕвезда
100343 56318 11ч 32м &1000000000000475400000047,54с −07° 49′ &1000000000000039100000039,1″ 5,94 −0,29 575 K4III
100418 56364 11ч 33м &1000000000000148100000014,81с −16° 16′ &1000000000000049000000049,0″ 6,05 0,60 400 F8/G0Ib/II
96220 54214 11ч 05м &1000000000000339800000033,98с −11° 05′ &1000000000000019400000019,4″ 6,09 2,05 209 F0Vn
ψ Crt ψ 97411 54742 11ч 12м &1000000000000303800000030,38с −18° 29′ &1000000000000059300000059,3″ 6,11 0,28 479 A0V двојна ѕвезда
SV Crt 98088 55106 11ч 16м &1000000000000581800000058,18с −07° 08′ &1000000000000004900000004,9″ 6,11 0,56 421 A2p... спектроскопна бинарна ѕвезда; променлива
102845 57732 11ч 50м &1000000000000196000000019,60с −15° 51′ &1000000000000049300000049,3″ 6,13 −0,44 672 G8II/III
VX Crt 101370 56899 11ч 39м &1000000000000503500000050,35с −16° 37′ &1000000000000012800000012,8″ 6,17 −1,29 1012 M3II/III променлива
101369 56901 11ч 39м &1000000000000511400000051,14с −14° 28′ &1000000000000006600000006,6″ 6,21 −0,10 597 A0V двојна ѕвезда
101695 57079 11ч 42м &1000000000000035300000003,53с −20° 17′ &1000000000000038500000038,5″ 6,21 2,93 234 G8IV
100219 56245 11ч 31м &1000000000000476300000047,63с −20° 46′ &1000000000000035600000035,6″ 6,24 3,26 129 F7V
102574 57587 11ч 48м &1000000000000235500000023,55с −10° 18′ &1000000000000046200000046,2″ 6,24 3,09 139 F7V тројна ѕвезда
94386 53259 10ч 53м &1000000000000328600000032,86с −15° 26′ &1000000000000044500000044,5″ 6,34 2,91 251 K2III
95870 54048 11ч 03м &1000000000000365300000036,53с −13° 26′ &1000000000000005700000005,7″ 6,34 0,21 549 G8III
102990 57819 11ч 51м &1000000000000220400000022,04с −12° 11′ &1000000000000016500000016,5″ 6,34 3,08 147 F1III-IV променлива
95441 53849 11ч 00м &1000000000000573400000057,34с −15° 47′ &1000000000000033300000033,3″ 6,35 0,13 572 K0III
97428 54749 11ч 12м &1000000000000347900000034,79с −21° 44′ &1000000000000057700000057,7″ 6,39 −0,22 685 K3III
101259 56830 11ч 39м &1000000000000004200000000,42с −24° 43′ &1000000000000013800000013,8″ 6,40 2,34 211 G6/G8V
BD-10°3166 10ч 58м &1000000000000287800000028,78с −10° 46′ &1000000000000013400000013,4″ 10.08 5,96 218 G4V дел од парот ѕвезди LDS 4041; има планета (b)

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  • ESA (1997). „The Hipparcos and Tycho Catalogues“. Посетено на 2006-12-26.
  • Kostjuk, N. D. (2002). „HD-DM-GC-HR-HIP-Bayer-Flamsteed Cross Index“. Посетено на 2006-12-26.
  • Roman, N. G. (1987). „Identification of a Constellation from a Position“. Посетено на 2006-12-26.
  • „SIMBAD Astronomical Database“. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. Посетено на 2007-01-02.