Кратер (сад)

керамички сад од антиката

Кратер (грчки: κρατήρ) е голем сад со две дршки, кој во времето на Античка Грчка служел за мешање на вино и вода. Во текот на 4. век п.н.е. омилениот бил кратерот со дршките во облик на стубче, келебе. Во истиот период во јужна Италија се појавил кратер со волутни дршки. Кај звонестите кратери дршките биле поставени на ободот, а на базите дршките се кај кратерот - пехар.

Кратер откриен во Микена 1200-1100 година п.н.е., Национален археолошки музеј во Атина

Галерија уреди

Литература уреди