Секстант (соѕвездие)

Секстант или Sextans е малечко екваторско соѕвездие забележано во XVII век од Јан Хевелиј. Неговото латинско име го означува инструментот секстант, кој Хевелиус често го користел при своите набљудувања.

Секстант
лат. Sextans
КратенкаSex
ГенитивноSextantis, Sextansis
Ректасцензија10 ч.
Деклинација
Површина314 (°)² (47th)
Главни ѕвезди3
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
28
Ѕвезди со планети2
Ѕвезди посјајни од 3,00m0
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)1
Најсјајна ѕвездаα Sex (4.49m)
Најблиска ѕвездаLHS 292
сг,  пс)
Месјеови објектинема
Метеорски дождовиSextantids
Соседни
соѕвездија
Лав
Хидра
Кратер
Видливо на ширина од +80° до −80°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец април.

Видливи одлики

уреди

Секстант не е сјајно соѕвездие. Има само една ѕвезда со величина 5, а тоа е α Sextantis со 4,49m. Соѕвездието содржи неколку двојни ѕвезди, какви што се γ, 35 и 40 Sextantis. Има неколку забележливи променливи ѕвезди, а тоа се β, 25, 23 Sextantis и LHS 292.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди