Острови во Вануату

список на статии на Викимедија

Островите во Вануату, често се смета, дека се 83 на број. Оваа бројка може да варира во зависност од тоа дали некои многу мали карпи ќе се сметаат одделно или не. Најголем остров во Вануату е Еспириту Санто. Во прилог целосен список на острови во Вануату поделени по покраини. Овој архипелаг од околу 83 острови денес се вика „Вануату“, а во колонијалниот период се викал Нови Хебриди.

Топографска карта на Вануату и Нова Каледонија.

Острови во Вануату уреди

Малампа уреди

Пенама уреди

Санма уреди

Тафеа уреди

Торба уреди

Шефа уреди

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди