Отвори го главното мени

Мравја киселина

најпростата карбоксилна киселина

Мравја киселина е органско соединение од групата на карбоксилни киселини. Во природата ја има најмногу во отровот на мрави и на пчели.

Мравја киселина
Skeletal structure of formic acid
3D model of formic acid
Formic acid 85 percent.jpg
Назнаки
64-18-6 X mark.svgН
ATCvet code QP53AG01
ChEBI CHEBI:30751
ChemSpider 278
Jmol-3D слики Слика
RTECS број LQ4900000
Својства
Хемиска формула CH2O2
Моларна маса 46.03 g mol−1
Изглед Colorless, fuming liquid
Густина 1.22 g/mL, liquid
Точка на топење

8.4 °C, 282 K, 47 °F

Точка на вриење

101 °C, 374 K, 214 °F

Растворливост во вода Miscible
Киселост (pKa) 3.744
Вискозитет 1.57 cP at 26 °C
Структура
Геометрија на молекулата Planar
Диполен момент 1.41 D(gas)
Штетност
MSDS ScienceLab.com
R-фрази R10 R35
S-фрази (S1/2) S23 S26 S45
NFPA 704
NFPA 704.svg
2
3
1
 
Температура на запалување 69 °C (156 °F)
Слични супстанци
Слични carboxylic acids Оцетна киселина
Propionic acid
Слични супстанци Формалдехид
Метанол
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

НаводиУреди