Глицерол

хемиско соединение

Глицерол е органско соединение. Претставува наједноставен алкохол со три хидроксилни групи.

Глицерол
Glycerol
Ball-and-stick model of glycerol
Space-filling model of glycerol
Sample of glycerine
Назнаки
56-81-5
ATC код A06AG04
A06AX01, QA16QA03
ChemSpider 733
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 753
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1.261 g/cm³
Точка на топење
Точка на вриење
Вискозност 1.5 Pa·s
Штетност
MSDS ScienceLab.com
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
1
0
 
Температура на запалување 160 °C (closed cup)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

НаводиУреди