Бек е назив за позиција на играч во кошарката. Оваа позиција е резервирана за играчи со добар шут и голема брзина. Често во кошаркарската терминологија за бек се кажува и „двојка“.

Мајкл Џордан најдобар бек на сите времиња

Основната улога на овој играч е да постигне бодови од дистанца, така што често за оваа позиција се кажува дека е и шутерска. Сепак покрај тоа, поради неговата брзина, бекот доста често трча контра. Неговата стандардна позиција во нападот е на линијата за три бода. Сепак доста често поради своите одлики, играчот се движи во длабочината на рекетот барајќи полесна позиција за.

Најпознат играч којшто ја играл оваа позиција е Мајкл Џордан.

Позиции во кошарката
Бекови Basketball half-court 1. Организатор на игра
2. Бек
Крила 3. Крило
4. Крилен центар
Центар 5. Центар
Капитен | Тренер