Кључевскаја Сопка

Кључевскаја Сопка (рус. Ключевская Сопка) — највисокиот врв и најатрактивниот синџир на вулкани по должината на источната страна на полуостровот Камчатка.

Кључевскаја Сопка
Кључевскаја Сопка во јануари 2007
Највисока точка
Надм. вис.4750 м
Истакнатост4649 м 
13-то место
Заведена какоУлтра
Географија
Кључевскаја Сопка на карта

Карта

МестоКамчатка, Русија
Геологија
ВидСтратовулкан (активен)
Последен избувод август до септември 2013
Искачување
Прво освојувањево 1788 од страна на Даниел Гаус и уште двајца
Најлесен паткамен/качување по снег

Од неговото создавање пред околу 6.000 години, овој синџир често предизвикувал големи експлозивни ерупции и немало подолги периоди на неактивност. Многубројните конуси и кратери биле создадени во текот на изминатите 3.000 години, во текот на 100 ерупции на вулканските страни. Сепак, најмногу забележани ерупции потекнуваат од кратерот на врвот што е широк 700 м, а кој често го менувал својот облик. Многу ерупции на Кључевскаја Сопка се набљудуваат од вселената.

Поврзано

уреди